Çukurova’da Karabuğday Ekimi ile Çölyak Hastalarına Destek

Çukurova’da Çölyak Hastalarına Destek: Karabuğday Ekimi Başladı

Adana Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Çukurova’da çölyak hastalarının beslenmelerine katkı sağlamak amacıyla başlatılan karabuğday ekimi hakkında bilgi verdi. Kökçüoğlu, çeşitli projelerle yeni tescil edilen ve geliştirilen bitki çeşitlerinin tanıtımını yaparak ekiminin yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini belirtti. Bu kapsamda, buğday, mısır, soya, arı otu ve pamuk gibi birçok ürün için projeler yürüttüklerini söyledi.

Bu yıl hayata geçirilen “Karagün Dostu Karabuğday Yenilik ve Yayım Projesi” ile çölyak hastalarına ucuz ve güvenilir bir besin kaynağı sunmayı amaçladıklarını ifade eden Kökçüoğlu, proje ile aynı zamanda yöre çiftçilerine alternatif ürün önerisi sunduklarını dile getirdi. Türkiye’de karabuğdayın ortalama veriminin dekara 120 kilogram olduğunu belirten Kökçüoğlu, Ceyhan’da 4 ayrı lokasyonda beşer dönümlük alanlarda karabuğday ekimine başladıklarını söyledi.

Kökçüoğlu, “Çölyak hastalarımız için başlattığımız projede Çukurova’da ilk kez karabuğday ekilişi yapıyoruz. Deneme sahalarımızda herhangi bir sorun yaşamadan 150 kilograma kadar verim elde ederek çölyak hastalarımızın beslenmesine katkı sunmaya çalışacağız,” dedi.

Buğdaya göre fiyatı biraz daha yüksek olan karabuğdayın, yöre üreticileri için alternatif bir ürün olarak öne çıktığını belirten Kökçüoğlu, bu ürünün çölyak hastaları için ucuz ve güvenilir bir besin kaynağı olmasının yanı sıra, çiftçilere de yeni gelir kapıları açtığını söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR