2050’ye Kadar Yağışlar Azalacak, Sıcaklıklar Artacak

OMÜ Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir: Türkiye’de 2050 Yılına Kadar Yağışlarda Azalma ve Sıcaklıklarda Artış Bekleniyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye’de önümüzdeki yıllarda yağış miktarında ciddi azalmalar ve sıcaklıklarda belirgin artışlar yaşanacağına dair önemli açıklamalarda bulundu. Demir, 2050 yılına kadar Karadeniz Bölgesi dışındaki bölgelerde yağış miktarının yüzde 10 oranında azalacağını, ortalama sıcaklığın ise 2,5 dereceye kadar artacağını belirtti.

İklim Değişikliği ve Kuraklık Tehlikesi

Prof. Dr. Yusuf Demir, iklim değişikliği ve kuraklık tehlikesine dikkat çekerek, “2050 yılına kadar Türkiye’deki ortalama yağış miktarında Karadeniz Bölgesi dışındaki bölgelerde yüzde 10’luk bir azalma bekleniyor. Önümüzdeki 20-25 yıllık süreçte ise ortalama sıcaklığın 2,5 dereceye varacak düzeyde bir artış hesaplanıyor. Bu rakamlar, ciddi tehlikelere işaret ediyor” dedi. Demir, bu durumun kar yağışlarının azalması, mevsimlerin kayması gibi değişimlere yol açabileceğini ifade etti.

Geçmişte Yaşanan Kuraklık ve Şiddetli Yağışlar

Geçmiş aylarda yaşanan yağış miktarı ve kuraklık durumlarına da değinen Demir, “2024 yılında da süreçten ciddi olarak etkilenen bir ülkeyiz. Geçtiğimiz 5-6 aylık sürece baktığımızda, zaman zaman çok şiddetli yağışlar aldığımız kısa periyotlar yaşasak da ortalamalar açısından baktığımızda ciddi bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığımızı söylemek yanlış olmaz. Özellikle Haziran ayında belli bölgelerde yağış miktarının yüzde 50’ye varan oranlarda azaldığını görüyoruz” dedi.

Doğal Afetler ve Tarımsal Üretim Üzerindeki Etkiler

Türkiye’yi doğal afetler konusunda uyaran Demir, “Özellikle tarım ülkesi olan Türkiye’deki tarımsal üretim açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Gelecek dönemde üretimin nitelik ve niceliğinde ciddi anlamda etkilenme söz konusudur. Düzensiz yağış rejimi, artan kuraklık ve buharlaşma, tarımsal ürünlerde kalite ve verim kaybına yol açabilir. Çiftçilerimizin ve yerel yönetimlerin, meteorolojide ilgili uzmanlarla çalışarak bölgesel bazda tedbirler almaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Yangın, Sel ve Hortum Gibi Doğal Afetlere Karşı Tedbirler

Doğal afetlere karşı tedbirlerin önemine değinen Prof. Dr. Demir, “Yangın, sel, hortum gibi doğal afetler konusunda tedbirli olmamız gerekiyor. Özellikle dere ve su yataklarında, şehir merkezlerinde betonlaşmanın fazla olduğu yerlerde hazırlıklı ve tedbirli olmamız gerekiyor” dedi. Demir, bu süreçte alınacak tedbirlerin önemine vurgu yaparak, gelecekte yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilebileceğini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR