2026’da İlk Tarım Sayımı Sonuçları Açıklanacak

Bakan İbrahim Yumaklı: Türkiye’nin Tarımsal Envanteri Güncellenecek

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Karaman’da yaptığı açıklamada, 2001 yılından sonra ilk kez gerçekleştirilecek olan tarım sayımının önemine vurgu yaptı. Yumaklı, Türkiye’nin tarımsal envanterinin tamamen güncelleneceğini ve ilk sonuçların 2026 Haziran’ında kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.

Tarım sayımıyla ilgili açıklamada bulunan Bakan Yumaklı, sayımın Türkiye’nin tarımsal üretim planlaması ve destek politikalarını daha etkili hale getirmek için kritik bir rol oynayacağını belirtti. “Bu sayımla birlikte tarım sektörünün mevcut durumu idari kayıtlarla kontrol edilerek tam anlamıyla ortaya çıkarılacak,” diyen Yumaklı, 13+1 stratejik ürünle üretim planlamasının önemini vurguladı.

Üretim Planlaması ve Destekler

Yumaklı, tarımsal üretimin dış etkenlerden etkilendiğine dikkat çekerek, iklim değişikliği ve doğal kaynakların korunmasına yönelik yeni stratejilere odaklandıklarını belirtti. Suyu merkez alan 13+1 stratejik ürün kapsamında hububat, baklagil, yağlı tohumlar ve yem bitkileri üzerine çalışmalar yapıldığını, tarımsal üretimde doğru planlama ile verimliliğin artırılacağını söyledi.

Tarımsal Üretimle Türkiye Dünyada Söz Sahibi

Karaman’da elma hasadına katılan Bakan Yumaklı, Türkiye’nin elma üretiminde dünyada 2. sırada, ihracatta ise 7. sırada yer aldığını söyledi. Tarımsal üretimde pazarlama süreçlerine teknolojinin dahil edilmesinin önemine de değinen Yumaklı, teknolojiyi kullanarak hem iç pazar hem de ihracat hedeflerine daha güçlü bir şekilde ulaşacaklarını ifade etti.

Organize Tarım Bölgeleri Genişliyor

Bakan Yumaklı ayrıca kent tarımı ve jeotermal enerjinin kullanıldığı organize tarım bölgeleri hakkında da bilgiler verdi. 42 ilde 61 organize tarım bölgesinin belirlendiğini ve 6’sında üretime başlandığını belirtti. Bu bölgelerde hem üretim hem de paketleme işlemleri entegre bir şekilde yapılacak.

Sonuçlar Ne Zaman Açıklanacak?

Bakan Yumaklı, 2026 yılında tamamlanacak olan tarım sayımının ilk sonuçlarının Haziran ayında açıklanacağını ve elde edilen verilerin tarımsal üretim planlamasının geleceği için önemli bir temel oluşturacağını belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR