Kuraklık Sofralık Zeytini Vurdu, Fiyat Artışı Bekleniyor

Kuraklık Sofralık Zeytin Üretimini Vurdu, Fiyatlar Yükseliyor

Kuraklık nedeniyle geçen yıl üretimde yaşanan sıkıntıların ardından bu yıl rekolte artışı beklenen sofralık zeytin, yeterli yağış alamayınca olgunlaşmadı. Özellikle sıcak hava ve yağış yetersizliği sebebiyle zeytinler dalında buruştu, irileşemedi ve kalibresi arttı. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, kalibre artışı nedeniyle sofralık zeytin üretiminde sıkıntı yaşanabileceğini ve bu durumun fiyatlara yansıyabileceğini açıkladı. Türkiye genelinde zeytin üretiminde artış görülse de, zeytinlerin yeterince olgunlaşamaması sofralık zeytin arzını olumsuz etkiliyor.

Son yıllarda Türkiye’deki zeytin ağacı sayısı hızla artarak 201 milyonun üzerine çıkmış olsa da, kuraklık ve iklim değişikliği zeytin üretimini zorlaştırıyor. 2023 yılında 490 bin ton sofralık zeytin üretimi gerçekleştirilirken, bu yıl rekolte artışı bekleniyor. Ancak, kalite sorunları nedeniyle sofralık zeytin az olacak ve daha çok yağlık zeytin üretimi yapılacak.

Sofralık Zeytin Sıkıntısı ve Fiyat Artışı Beklentisi

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, zeytin kalitesinde yaşanan sorunların fiyatları artırabileceğine dikkat çekti. “Gerekli yağmuru alamayan zeytinler bu yıl yeterince büyüyemedi. Kalibre sorunu var, bu da sofralık zeytin üretiminde sıkıntıya neden olacak,” diyen Çandır, arz talep dengesinin fiyatlara yansıyacağını belirtti. Sofralık zeytinin azlığı nedeniyle fiyatların artacağı öngörülüyor.

Zeytinyağı Fiyatlarında Artış Beklenmiyor

Zeytinyağı fiyatları ise Avrupa’daki durumdan etkileniyor. Geçtiğimiz yıl İspanya’daki üretim sıkıntıları nedeniyle fiyatlar yükselmişti. Ancak bu yıl, zeytinyağı fiyatlarının 6,5 avro civarında seyretmesi bekleniyor. Çandır, “Bu yıl zeytinyağı fiyatlarında artış beklemiyoruz,” dedi.

Antalya’da Zeytin Üretiminde Artış

Antalya’daki zeytin üretimine dair bilgi veren Çandır, geçen yıla göre yüzde 45 artış yaşandığını belirtti. Antalya’da bu yıl 55 bin ton zeytin üretimi hedefleniyor. Ayrıca, “Tavşan Yüreği” gibi bölgeye özgü zeytin çeşitlerinin yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütülüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR