2024-2025 Sezonunda 475 Bin Ton Zeytinyağı Üretimi Bekleniyor

Türkiye Zeytinyağı Üretiminde Yeni Rekorlara Hazırlanıyor

2024-2025 sezonu zeytin ve zeytinyağı rekoltesi beklentileri açıklandı.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Dr. Mustafa Tan, Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı üretimindeki büyümesini sürdürdüğünü açıkladı. Balıkesir’in Edremit ilçesinde düzenlenen bir toplantıda, Tan 2024-2025 sezonu için ülke genelinde 475 bin ton zeytinyağı ve 750 bin ton sofralık zeytin üretiminin beklendiğini belirtti. Bu tahminler, Türkiye’nin zeytinyağı üretiminde rekor kırarak dünya ikinciliğine yükseldiği son sezonun ardından yeni bir başarıyı müjdeliyor.

Rekolte Tahmin Çalışmaları ve Saha İncelemeleri

Zeytincilik sektöründe üretim tahminlerinin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Tan, Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordinasyon içerisinde sürdürülen saha çalışmalarına değindi. 2009-2010 döneminden itibaren bu çalışmaları sürdüren konsey, İl Tarım ve Orman Müdürlükleri ile işbirliği yaparak zeytin ağaçlarının verimliliğini yakından izliyor. Bu sezon ise özellikle bölgesel saha incelemelerinde uzun yıllar boyunca verim takibi yapılan bahçelerden elde edilen verilerle tahminler yapıldı.

“Ülkemiz, zeytincilikte büyük bir atılım içinde. 2022-2023 sezonunda dünya ikincisi olduk ve bu başarıyı sürdüreceğiz” diyen Tan, özellikle kuraklığa rağmen verimli bir üretim dönemi geçirildiğini ifade etti.

Rekor Beklentisi

2024-2025 sezonunda 750 bin ton sofralık zeytin, 475 bin ton zeytinyağı üretimi bekleniyor. Türkiye genelinde 172 milyon meyve veren, 32 milyon 500 bin henüz meyve vermeyen olmak üzere toplam 200 milyondan fazla zeytin ağacı bulunuyor. Tan, “Geçen yıla göre 2 milyon ağaçlık bir artış var. Bu, ülkemizin zeytincilik alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor” dedi.

Türkiye’nin, zeytinyağı üretiminde dünya liderliği hedefinde olduğuna dikkat çeken Tan, bu sezonun da zeytincilik sektörünün geleceği açısından büyük bir adım olduğunu vurguladı.

İhracat ve Stok Durumu

Geçen yıl ihracat kısıtlaması getirilmesine rağmen iç piyasada talebin güçlü kaldığını belirten Tan, 2023 yılından kalan 100-150 bin ton civarında bir zeytinyağı stokunun bulunduğunu dile getirdi. İç tüketimi artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydeden Tan, “Dünya fiyatlarındaki artışa rağmen iç tüketimi destekleyici politikalar uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

Kesin Sonuçlar Aralık Ayında Belirlenecek

Tan, tahminlerin kesin sonuçlar olmadığını, Aralık ayında revize edileceğini belirtti. “Rekolte tahminlerimizi Uluslararası Zeytin Konseyi’ne sunacağız. Aralık ayında sonuçları bir kez daha gözden geçireceğiz” diyerek, Türkiye’nin bu yıl da dünya zeytinyağı üretiminde adından söz ettireceğine inandığını belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR