Dünya Ziraat Mühendisleri Gününde Acı Gerçek Dile Getirildi

⭕ Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, ülkemizde tarımsal öğretimin başlamasının 176. Yıldönümü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

✅ “Türkiye’de ilk tarımsal öğretim faaliyetlerinin 10 Ocak 1846`da İstanbul’da Yeşilköy semtinde bulunan Ayamama Çiftliği`nde kurulan Mekteb-i Zirai Şahane ile başladı. Bugün itibariyle Tarım, kalkınmanın hala ana sektörü durumundadır. Bu nedenle tarım sektörünün problemlerinin çözümünde her zaman yeni bilgi ve teknolojilere ihtiyaç duyulmaktadır. Dolayısıyla Ziraat Fakültelerimize bu anlamda çok önemli görevler düşmektedir”

✅ “Ülkemizde 45’e yakın ziraat fakültesi her yıl yaklaşık 4 bin ziraat mühendisi mezun vermektedir. Tarımsal öğretimin başladığı yıldan bu yana mezun olan 100 binin üzerindeki meslek mensubunun yaklaşık yüzde 25’i işsizdir. Çok sayıda ziraat mühendisi mesleği ile ilgisi olmayan işlerde çalışmaktadır. Diğer taraftan her yıl mezun olan çok sayıda ziraat mühendisi ise ihtiyacın üzerinde olması sonucu adeta işsiz sayısının giderek artmasına neden olmaktadır “

✅ “Fakültelerin eğitim müfredatında uygulamalı derslerin yetersiz kalması, öğretim için gelen öğrencilerin büyük bir kısmının tarımla ilgilerinin bulunmaması gibi olumsuzluklar eğitimde kalitenin düşmesine neden olmakta, bu yüzden yeni mezun mühendisler mesleklerini icra etmekte zorlanmaktadırlar. Bu nedenle Ziraat mühendislerinin teorik ve pratik bilgilerle donanımlı, analitik düşünebilen meslek mensupları olmaları gerekmektedir.  Fakültelerde teorik eğitimin yanında daha çok pratik ve uygulamalı eğitim verilmeli ki mezun olan gençlerimiz sahada çiftçilere yetiştiricilere daha faydalı olsun. Çiftçiyi bilgi ile buluşturan, bir bakıma çiftçi ile bilgi ve teknik arasında köprü vazifesi gören Ziraat Mühendislerine günümüzde daha çok ihtiyaç duyulmakta ve ziraat mühendislerinin görev ve sorumlulukları ile ziraat mühendisliğinin önemi daha da artmaktadır ” 

✅ “Balık verirsen bir kez doyurursun halkı, öğretirsen balık tutmayı, hep doyar karnı” deyişi bize eğitimin ne kadar önemli olduğunu kısaca özetlemektedir.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR