Bafra Ovası Sular Altında, Üreticiler Zarar Görüyor

Samsun’da Kuvvetli Yağışlar Bafra Ovası’nı Sular Altında Bıraktı

Samsun’un Bafra ilçesinde geçen hafta yaşanan kuvvetli yağışlar nedeniyle Bafra Ovası sular altında kaldı. Üreticiler büyük zararlarının olduğunu belirterek tahliye kanallarının temizlenmesini istedi. Türkiye’nin en büyük meyve sebze üretim merkezlerinden biri olan Bafra Ovası’nda, aşırı yağışlar nedeniyle karpuz, kavun ve biber gibi ürünler tarlada çürüdü.

Üreticilerin Zararları Büyük

Bafra Ovası’nda yaşanan ani sağanak yağışlar üreticilere büyük zarar verdi. Üreticiler, siyasilere sitem ederek tahliye kanallarının temizlenmesini talep etti. AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, AK Parti Bafra İlçe Başkanı İbrahim Semiz ve Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Karıncak, Yeşilyazı, Koşu ve Fener Mahallelerinde üreticilerle bir araya gelerek hasar gören tarım alanlarını gezdi.

Ani Sağanaklar ve Küresel Isınma

Üreticiler, ani sağanak yağışların sık görülmeye başladığını belirtti. Küresel ısınma nedeniyle bölgede 3 günde yağması gereken yağışın 1-2 saatte gerçekleştiğini ifade eden üreticiler, yeni ve akılcı önlemler alınması gerektiğini söyledi. Drenaj ve tahliye kanallarının yeterince ve zamanında temizlenmediğini iddia eden üreticiler, bu nedenle sel meydana geldiğini belirtti.

Tahliye Kanalları Temizlenmeli

Tahliye kanallarının bağlandığı ana kanalın Kuş Cenneti’nin dibinde olduğunu ve pompaların aşırı enerji tükettiği için elektrik kesildiğinde kanalların dolduğunu ifade eden üreticiler, tahliye kanallarının denize dökülmesini sağlayacak bir sistem geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Üreticilerin Dayanacak Gücü Kalmadı

Bafralı üreticiler, yeni makineler talep ederek DSİ ile ortak çalışma yapılıp tüm tahliye kanallarının temizlenmesinin hayati önem taşıdığını belirtti. Üreticiler, “Her sağanakta kabus yaşamaktan bıktık usandık. On binlerce ton ürüne, milyonlarca liralık kayba, bunca emeğe yazık. Artık dayanacak gücümüz kalmadı” dedi.

Milletvekili Kırcalı: “Üreticinin Yanındayız”

Milletvekili Orhan Kırcalı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sağanak yağıştan etkilenen bereketli topraklara sahip ova mahallelerimizi ziyaret ettik. Kuvvetli yağışın etkilediği alanları muhtarlarımız ve hemşehrilerimiz ile yerinde inceledik. Valiliğimizin ilgili birimleri ile büyükşehir ve ilçe belediyemizin imkanlarıyla çiftçilerimizin ve üreticilerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR