Bafra’da Çeltik Tarlalarında Sivrisinekle Mücadelede Yeni Dönem: Dronlar Devrede

Bafra’da Sivrisinekle Mücadelede Dronlar Devrede

Samsun’un Bafra ilçesinde, çeltik tarımının yoğun olduğu bölgelerde sivrisineklerle mücadele kapsamında dronlar kullanılmaya başlandı. Çeltik Komisyonu Başkanlığı tarafından başlatılan bu uygulama, çeltik üretim sahalarında sivrisinek popülasyonunu kontrol altında tutmayı hedefliyor.

Bafra Kaymakamı ve Çeltik Komisyonu Başkanı Cevdet Ertürkmen’in açıklamalarına göre, Bafra Türkiye’nin önemli çeltik üretim bölgelerinden biri konumunda. Her yıl 140 bin dönüm alanda çeltik ekimi yapılırken, bu alandan 110 bin ton civarında çeltik elde ediliyor. Ancak çeltik tarımının yapıldığı havuzlama sistemleri, sivrisineklerin üreme alanları olarak biliniyor ve bu durum insan sağlığını tehdit edebiliyor.

Ertürkmen, geçmiş yıllarda araçlarla yapılan ilaçlamaların etkinliğinin azaldığını belirtirken, son dönemde dron teknolojisinin bu alanda kullanımının arttığını ifade etti. Bafra Çeltik Komisyonu olarak ilk defa dron satın aldıklarını ve kanallarda yaklaşık bin kilometrelik alanda dronlar aracılığıyla larva mücadelesi yapacaklarını söyledi. Bu yöntemin daha etkili ve efektif sonuçlar vereceğine inandıklarını vurguladı.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güreş, İlçe Sağlık Müdürü Aytaç Akın, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ve muhtarların da katıldığı Çetinkaya ile Yağmurca mahallelerindeki dronla ilaçlama çalışması, çeltik üreticileri ve bölge halkı tarafından olumlu karşılandı. İlaçlama çalışmalarının çeltik üretim sezonu boyunca devam edeceği belirtildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR