Bursa’da Yaban Mersini Hasadı Başladı: Kilogramı 300 TL

Uludağ’ın güney yamaçlarında yetişen yaban mersinlerinin hasadı başladı. Bursa’nın dağ ilçelerinde, özellikle Keles ve Orhaneli’de yoğunlaşan yaban mersini üretimi, bu yıl da kaliteli ve yüksek verimle devam ediyor. Yaban mersinlerinin kilogram fiyatı ise 300 liradan alıcı buluyor.

Orhaneli, Keles, Büyükorhan ve Harmancık ilçelerinde toplamda yaklaşık 750 dönüm alanda yaban mersini yetiştiriliyor. Bu yıl 200-250 ton arasında rekolte bekleniyor. Üretilen yaban mersinleri iç piyasanın yanı sıra Hong Kong, Filipinler, Singapur ve Katar gibi ülkelere de ihraç ediliyor.

Birçok Vitamini İçeriyor

Yaban mersini, demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, manganez ve çinko gibi birçok vitamin ve mineral içeriyor. Uzmanlar, bu meyvenin kan şekeri seviyesini dengelediğini, kalp hastalığı riskini azalttığını, göz sağlığına iyi geldiğini ve bağışıklığı güçlendirdiğini belirtiyor. Meyve taze, kuru veya dondurulmuş olarak tüketilebilirken, reçeli de yapılabiliyor.

İhracat ve Üretim Detayları

Orhaneli’de yaban mersini üreticisi Kağan Altınok, 10 yıldır bu işi yaptığını belirterek, “Yaban mersini ekmeye 5 sene önce başladım. Fide çeşitliliği bol olduğu ve ticari amaçlı düşündüğüm için yaban mersini tercih ettim. Aromatik tadı yüksek ve verimi iyi olan bu meyvenin 60 çeşidi var. Biz burada Toro, Duke, Bluecrop ve Chandler cinslerine ağırlık verdik. Ürünlerimizin hasadı yaz aylarında yapılıyor. Geçen sene Hong Kong ve Filipinler’e ihracat yaptık” dedi.

2018 yılından beri Keles’te üretim yapan Serdar Burcan ise, “Bu işe 2018 yılında devlet desteği ile başladım. İlk başta bir dönüme 325 fide diktim. Şu anda bin 800-2 bin civarında fidanım var. Kilosu 300 liradan alıcı buluyor. Yaban mersini her toprağa uygun değil. Tahliller yapıyoruz sonucuna göre dikim yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Sağlık Açısından Önemi

Yaban mersini, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde göz, kalp ve şeker hastalıklarına iyi geliyor. Uzmanlar, bu meyvenin tüketiminin sağlık açısından birçok faydası olduğunu vurguluyor.

Zorluklar ve Pazar Sorunları

Yaban mersini üreticileri, su sorunları ve pazar payının az bilinmesi nedeniyle zorluklar yaşadıklarını belirtiyor. Serdar Burcan, “Su sorunundan dolayı üretimde sıkıntı çekiyoruz. Pazar payı pek bilinmediği için satışlarda zorlanıyoruz” diye ekledi.

Bursa’nın dağ ilçelerinde, yaban mersini üretimi hem iç piyasa hem de ihracat açısından önemli bir yer tutuyor. Hasadın başlamasıyla birlikte üreticiler, bu değerli meyvenin faydalarını ve zorluklarını paylaşıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR