CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Buğday Alım Fiyatları Çiftçiyi Zor Durumda Bırakıyor

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den Buğday Alım Fiyatlarına Tepki: Çiftçi Borcunu Ödeyemez

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede buğdaya verilen 9,25 TL alım fiyatının çiftçinin borçlarını ödemesine yetmeyeceğini belirterek, çiftçilere en az kilo başına 4 TL destek verilmesi gerektiğini söyledi. Tekirdağ-Hayrabolu’da düzenlenen “Buğday Mitingi”nde konuşan Özel, çiftçilerin buğday alım fiyatlarını protesto amacıyla traktörlü konvoyla gösteri yaptığını belirtti ve çiftçilere destek olmak amacıyla konvoya katılarak traktör sürdü.

Özel, mitingde yaptığı konuşmada, buğday ekim alanlarının son 25 yılda artan nüfusa rağmen üç milyon hektar azaldığını ifade etti. 2002 yılında 67 milyon olan Türkiye nüfusunun 2024’te 84 milyona ulaştığını, ancak buğday üretiminin aynı kaldığını ve Türkiye’nin bu süreçte 48 milyon ton buğday ithal ettiğini vurguladı. Özel, “Türkiye kendi kendine yeten bir ülkeyken şimdi buğdayı ve samanı bile ithal eden bir ülke haline geldi” dedi.

“Çiftçiye En Az Kilo Başına 4 TL Destek Verilmeli”

Çiftçinin isyanını duyduklarını belirten Özel, hükümete sundukları önerilerden bahsederek, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin mutlaka kilo başına 4 TL destek vermesi gerekiyor” dedi. Özel, mevcut hububat alım fiyatlarının yeterli olmadığını ve çiftçilerin borçlarını ödeyebilmesi için buğday fiyatının en az 15 TL olması gerektiğini vurguladı.

Geçen Yıl Tarihin En Yüksek Buğday İthalatı Yapıldı

Özel, Türkiye’nin geçen yıl tarihinin en yüksek buğday ithalatını gerçekleştirdiğini ve Trakya’da tarımın gerilediğini belirtti. Tarımın gayri safi milli hasıla içindeki payının AKP hükümetleri döneminde yüzde 13,9’dan yüzde 6,3’e gerilediğini hatırlatan Özel, “Ekmeklik buğdayın taban fiyatını yüzde 12’lik artışla 9 lira 25 kuruş, makarnalık buğdayı ise yüzde 11’lik artışla 10 lira 25 kuruş yaptılar. Arpanın zammı ise yüzde 3,5 ile sadece 7 lira 50 kuruş oldu” dedi.

Buğday Değer Kaybetti

Özel, “altın hesabı şaşmaz” diyerek buğdayın değer kaybetmesini çeyrek altın üzerinden açıkladı: “2005’te bir ton buğday 9,5 çeyrek altın alıyordu. Şu açıklanan fiyatla sadece 2,5 çeyrek altın alabiliyor. Bir ton buğdayı koy önüne, içinde yedi tane çeyrek altın kayıp. Her bir Trakyalının, Tekirdağlının, Hayrabolulunun 7 çeyrek altınını çaldılar. Alnınızın terini çalanlara, evladınızın rızkını çalanlara ve size bunu reva görenlere yazıklar olsun. Hakkınızı hep beraber arayacağız.” dedi. Ayrıca, geçen yıl bir ton buğdayın 375 litre mazot alırken, bu yıl aynı miktar buğdayın sadece 225 litre mazot alabildiğini ve çiftçinin deposundan bir yılda 150 litre mazot çalındığını belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR