Ege Kuru Meyve İhracatı 2023’te 1.6 Milyar Doları Aştı: Sektör Zorluklara Rağmen Başarıya Ulaştı

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (EKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, 2023 yılında sektördeki zorlu koşullara rağmen 1 milyar 610 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Işık, bugün düzenlenen basın toplantısında sektördeki güncel gelişmeleri ve gelecek projelerini paylaştı.

2023 yılında yaşanan deprem ve iklimsel şartlar nedeniyle ürün kaybı yaşandığını belirten Işık, özellikle kayısı, üzüm ve incir gibi ürünlerde yüzde 35 civarında bir mahsul kaybı yaşandığını ifade etti. Ancak, sektörün dinamik yapısı, üreticilerin çabaları ve EKMİB’in öncülüğünde gerçekleştirilen projelerle bu zorlu koşullara rağmen başarılı bir ihracat rakamına ulaştıklarını dile getirdi.

Toplantıda konuşan Işık, “2023 yılında kendi içinde çok farklılıklar gösterdi. Malum ülkemizde bir deprem oldu. Bizim kuru meyvemiz, bilhassa kayısımız daha çok deprem bölgesinin içindeydi. Daha sonra da 2023’ün mahsülünü alırken iklimsel şartlarla karşılaştık. Mart ayına kadar yağmur yağmadı, Marttan sonra da aşırı yağışlar nedeniyle ürünü elde etmek zorlaştı. Bu zorluklara rağmen 2023 yılında yaklaşık 500 bin ton civarında kuru meyvemizi, yaklaşık 1 milyar 610 milyon dolarlık bir ihracatla sorumluluğumuzu yerine getirdik.” şeklinde konuştu.

Işık, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bugün itibariyle dünya genelinde 115 ülkeye kuru meyve ihracatı yapıyoruz. Bu, sektörümüzün dinamizmi ve küresel pazardaki etkinliğimizin bir göstergesidir. Türkiye, kuru meyve üretiminde dünyada önemli bir konumda bulunmaktadır ve bu pozisyonu sürdürülebilir kılmak adına sektöre yatırım yapmaya devam ediyoruz. Ancak, bu başarıda sadece miktar değil, aynı zamanda kalite ve çeşitlilik de önemli bir rol oynuyor.”

Toplantıda tarım ürünlerinde ihtisas borsacılığı ve lisanslı depoların kurulması gerekliliğine vurgu yapan Işık, “Bu altyapıyı oluşturarak, kuru meyve sektörümüzü dünya standartlarında bir ürün haline getirmeyi hedefliyoruz. Günümüzde pandemi nedeniyle gıda ve tarım politikalarında birçok değişiklik yaşandı. Kuru meyve sektörü olarak 110 ülkenin standartlarını karşılayabiliyoruz, ancak sürdürülebilir başarı için bu standartları güncellememiz gerekiyor.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR