Gölpınar Hitit Barajı Dünya Mirası Sulama Yapıları Listesi’nde!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çorum’daki 3 bin 324 yıllık Gölpınar Hitit Barajı’nın, Uluslararası Sulama ve Drenaj Komisyonu (ICID) tarafından Dünya Mirası Sulama Yapıları (WHIS) Listesi’ne dahil edildiğini duyurdu. Türkiye, bu listeye daha önce Van’daki Şamran Kanalı ile katılmıştı.
Tarihten Gelen Miras
Bakan Yumaklı, yaptığı açıklamada Gölpınar Hitit Barajı’nın, DSİ Genel Müdürlüğü’nün 2024 yılında yaptığı adaylık başvurusu sonucunda, Sidney’de düzenlenen 75. ICID Yönetim Kurulu Toplantısı’nda listeye alındığını belirtti. Tarihi barajın ICID tarafından bu ödüle layık görülmesinin Türkiye adına büyük bir başarı olduğunu ifade etti.
Geçtiğimiz yıl, Van’da yer alan 2 bin 800 yıllık Şamran Kanalı’nın da aynı listeye girdiğini hatırlatan Yumaklı, “Bu ödül, ülkemizin tarihi su yapılarının dünya çapında hak ettiği yeri aldığının bir göstergesidir” dedi.
Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Yönetimi
Türkiye’nin su stresi yaşayan bir ülke olduğunu vurgulayan Yumaklı, su kaynaklarının akılcı ve sürdürülebilir bir şekilde değerlendirilmesinin önemine dikkat çekerek, “Tarihi değere sahip su yapılarımızı koruyarak gelecek nesillere aktarmayı görev biliyoruz. Bu bağlamda, Gölpınar Hitit Barajı’nın Dünya Mirası Sulama Yapıları Listesi’ne girmesi, bu çabalarımızın uluslararası alanda da takdir edildiğini gösteriyor” diye konuştu.
WHIS Listesi’nde Türkiye’den İki Eser
ICID, 1950 yılında kurulan ve 110 üye ülke ile tarımsal su yönetimi, sulama, drenaj ve taşkın kontrolü alanında çalışan bir kuruluştur. Türkiye, daha önce listeye Şamran Kanalı ile dahil olmuştu. Gölpınar Hitit Barajı’nın da listeye girmesiyle bu sayı ikiye yükseldi.
Tarihi Eserlerin Korunması Devam Edecek
Bakanlık, diğer tarihi sulama yapılarının da listeye alınması için çalışmalarını sürdürüyor. Yumaklı, “Bu ödülün ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyor, katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.