Tarımda Üretim Planlaması ve Su Yönetimi Hayati Önem Taşıyor

Gizligider, Tarımda Üretim Planlamasının ve Destek Modellerinin Kritik Rolünü Vurguladı, Su Stresi Tehlikesine Dikkat Çekti

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Muğla’da düzenlenen “Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destek Modelleri” programında yaptığı konuşmada, tarımda üretim planlaması ve su yönetiminin önemine dikkat çekti. Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, tarımsal üretim yapan birlik ve kooperatiflerin temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

Gizligider, dünya nüfusunun son 50 yılda iki katına çıkarken, doğal afetlerin de 5 katına çıktığını belirtti. “Bu afetlerin tarım sektörüne zarar vermesi kaçınılmaz hale geldi. Tarımda doğru üretim planlaması yapmamız şart” diyen Gizligider, eğitim, sağlık ve savunma sanayisinde yapılan devrim niteliğindeki gelişmelerin tarım sektöründe de yaşanacağını vurguladı.

Su Yönetimi ve Su Stresi Tehlikesi 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara, Türkiye nüfusunun ise 105 milyona ulaşmasının beklendiğini belirten Gizligider, gıda talebindeki yüzde 70’lik artışa paralel olarak su tüketiminin de yüzde 15 artacağını kaydetti. Türkiye’nin toplam kullanılabilir su miktarının 112 milyar metreküp olduğunu belirten Gizligider, tedbir alınmadığı takdirde su stresine girileceğini ve kişi başına düşen su miktarının bin metreküpün altına düşebileceğini söyledi.

Bakan Yardımcısı, tarımsal üretimin ve tüketimin doğru planlanmasının, Türkiye’nin kendi kendine yetebilmesi açısından kritik olduğunu ifade etti. “13 artı 1 stratejik ürün belirleyerek her ilde tarımsal planlama koordinasyon kurulları oluşturduk. Bu sayede hangi ilçemizde neyi, nasıl yapacağımızı planlıyoruz” dedi.

Vali ve İl Müdürü de Katıldı Programda konuşan Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla’nın tarımsal üretimde Türkiye genelinde önemli bir konumda olduğunu belirterek, kentin birçok ürünün üretiminde ilk 5’te yer aldığını söyledi. Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak ise üreticilerle el ele vererek üretimde dayanışma içerisinde olacaklarını ve yeni destekleme modelleriyle tarımı güçlendireceklerini ifade etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR