Tarımsal Girdi Fiyatları Haziran’da Yüzde 47,56 Arttı

TÜİK: Tarımsal Girdi Fiyatları Haziran’da Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2024 dönemine ait tarımsal girdi fiyat endeksi verilerini açıkladı. Rapora göre, tarımsal girdi fiyatları Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 47,56 oranında artış gösterdi. Aylık bazda ise fiyatlar yüzde 0,93 oranında yükseldi.

TÜİK’in verilerine göre, tarımsal girdi fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,93, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 16,66, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47,56 ve 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında yüzde 42,99 oranında artış göstermiştir.

Ana gruplarda, tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi yüzde 0,61, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi ise yüzde 2,84 oranında artış göstermiştir. Yıllık bazda, tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi yüzde 44,60, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi ise yüzde 67,47 oranında artmıştır.

Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup veteriner harcamaları olurken, bu alandaki artış yüzde 114,01 olarak gerçekleşmiştir. Aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup ise diğer mal ve hizmetler olmuş ve bu grupta artış oranı yüzde 3,67 olarak kaydedilmiştir.

Bu veriler, tarımsal üretim maliyetlerindeki artışın devam ettiğini ve çiftçilerin karşılaştığı ekonomik zorlukları gözler önüne seriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR