Yozgat’ta Hasat Öncesi Çiftçilerin Zor Günleri

Yozgat’ta Hububat Hasadı Öncesi Çiftçiler ve Biçerdöverciler Zor Günler Yaşıyor

Yozgat’ta hububat hasadı için geri sayım başlarken, çiftçiler ve biçerdöverciler kuraklık ve düşük biçim ücretleri nedeniyle zor günler geçiriyor. Kuraklık nedeniyle ekinlerin zarar görmesi ve biçim ücretlerinin düşük olması, çiftçileri hayal kırıklığına uğrattı. Biçerdöverciler ise bakım bedellerini alamama endişesi taşıyor.

Kuraklık ve Sel Felaketi Çiftçileri Vurdu

Yozgat’ta her yıl yaklaşık olarak 2 milyon 840 bin dekar alana buğday, 650 bin dekar civarında da arpa ekiliyor. Ancak bu yıl kuraklık nedeniyle ekinler sıcaktan yanarak boy veremedi. Bunun yanı sıra, aşırı yağışlar nedeniyle ekili alanların selden zarar görmesi çiftçilerin hayal kırıklığını daha da artırdı. Yozgat’ın Yerköy ilçesinde durum daha da vahim. Burada çiftçiler, ekinlerin yüzde 70’inin kuraklık nedeniyle zarar gördüğünü belirtiyor.

Biçerdöverciler ve Tamirciler Zor Durumda

Biçerdöverciler de düşük biçim ücretlerinden yakınıyor. Yerköy Sanayi Sitesi’nde biçerdöver tamiri yapan ustalardan Mustafa Türkmen, “Üç bin tane biçerdöverimiz var. Türkiye’yi temsil eden Yerköy’dür biçer sektöründe. Şu anda revizyon yapıyoruz. Biçerdövercilerimiz bu yıl çok perişan. Ürün fiyatları düşük, mazot pahalı. Biçim ücretlerini de doğru düzgün vermemişler. Çiftçiler ve biçerdöverciler zor durumda,” dedi. Türkmen, yeni AK Parti Başkanı’nın festival yapmama kararını eleştirerek, biçerdövercilerin kazançlarının çok düşük olduğunu belirtti.

Tamirci Adem Okan ise, “Yerköy’de herkesin borcu, harcı bu sarı biçerlere bağlı. Nasıl ödeyeceğiz bilmiyoruz. Allah hayırlısını versin. Ekilerimizin yangın olduğu için biçerdöverlerimiz para kazanma şansı düşük. Altıncı ayın 20’sinde İç Anadolu Bölgesi’nin sezonu başlıyor. Allah’ın izniyle hasatlarımıza devam edeceğiz,” şeklinde konuştu.

Çiftçiler ve Biçerdöverciler Hükümetten Destek Bekliyor

Yozgat’ta hububat hasadı öncesi çiftçiler ve biçerdöverciler, yaşadıkları zorluklar karşısında hükümetten acilen destek bekliyor. Kuraklık, aşırı yağışlar ve düşük biçim ücretleri nedeniyle zor durumda olan çiftçiler ve biçerdöverciler, bu sezonun daha fazla kayıp yaşamadan atlatılması için yardım talep ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR