Bakan Yumaklı: Türkiye, Tarımda Dünya Lideri

Bakan Yumaklı: Türkiye, Dünya Tarımında Lider Konumunda

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin tarımda dünya liderliği konusundaki konumunu ve başarılarını vurguladı. Yumaklı, Türkiye’nin fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve keçiboynuzu üretiminde dünya birincisi olduğunu, ayrıca fındık, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm ve ayva ürünlerinde dünya ihracatında birinci sırada yer aldığını belirtti. Bu açıklamalar, Bağımsız Antalya Milletvekili Aykut Kaya’nın temel tarım ürünlerinin üretiminin yetersiz olduğu iddiasına yanıt olarak yapıldı.

Türkiye’nin Tarımsal Başarıları

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin 23,9 milyon hektar işlenen tarım alanı ile 85 milyonu aşan ülke nüfusu ve 50 milyona yaklaşan turistin gıda ihtiyacını karşılayarak tarımsal hasılada Avrupa’nın birinci tarım ülkesi olma özelliğini devam ettirdiğini belirtti. Türkiye’nin tarımda elde ettiği başarıları sıralayan Yumaklı, son 3 yılda birçok tarım ürününde tüm zamanların üretim rekorlarının kırıldığını ifade etti. 2002 yılında 98 milyon ton olan bitkisel üretim miktarının, 2023 yılında %39,5 artarak 136,9 milyon tona yükseldiğini belirtti.

Üretim ve İhracat Liderliği

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre Türkiye’nin dünya bitkisel ürünler üretiminde 12’nci, sebze üretiminde 4’üncü ve meyve üretiminde dünyada 6’ncı sırada olduğunu belirten Yumaklı, Türkiye’nin birçok ürünün üretiminde ve ihracatında dünya lideri olduğunu vurguladı. Yumaklı, Türkiye’nin tarım sektöründe yurt içi ihtiyacı karşıladığını ve tarım ve gıda ürünleri dış ticaretinde de net ihracatçı konumunda olduğunu belirterek, 2023 yılında 31 milyar dolar tarım ve gıda ürünleri ihracatı gerçekleştirdiğini ve 6,9 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini açıkladı.

Tarımsal Destekler ve Projeler

Bakan Yumaklı, çiftçilere verilen bitkisel üretim desteklerinin önemine değinerek, tarımsal üretimin artırılması kapsamında atıl ve boş alanların tarımsal üretime kazandırılması için son iki yılda 4,7 milyon dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığını belirtti. Ayrıca, nadas alanlarının 2,45 milyon dekar azaltıldığını ve tarla bitkileri ekiliş alanının 6,49 milyon dekar artırıldığını ifade etti. Yumaklı, tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi amacıyla ülke genelinde yürütülen projeler kapsamında azami %75’i ayni destek ile bitkisel üretimin artırıldığını belirtti. 2024 yılında tarımsal desteklerin 91,55 milyar lira olacağını vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR