Bakan Yumaklı, Yerli ve Milli Buğday Hasadına Katıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yerli ve Milli Buğday Hasadına Katıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından geliştirilen yerli ve milli buğday çeşitlerinin hasadına katıldı. Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki Tarla Bitkileri Üretme Çiftliği’nde düzenlenen hasat programında, uzun yıllar süren ıslah çalışmaları sonucunda geliştirilen “Selami Bey” ve “Ayten Abla” ekmeklik buğday çeşitlerinin hasadı gerçekleştirildi.

Bakan Yumaklı, hasat sonrası yaptığı açıklamada, tarımsal üretimde verimlilik, kalite, sürdürülebilirlik, kayıtlılık ve sektöre yatırım konularında vizyonlarını belirlediklerini vurguladı. Verimliliğin en önemli unsurlarından birinin Ar-Ge çalışmaları olduğunu belirterek, TAGEM’in bu alanda önemli çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

TAGEM’in Türkiye’de üretilen ve kullanılan tohumların ıslahıyla ilgili Ar-Ge çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini söyleyen Bakan Yumaklı, “Soğuğa ve kuraklığa dayanıklı, uyumlu, toleranslı iki tohumumuzun hasadı sebebiyle burada birlikteyiz. Tarla Bitkileri Enstitümüzün araştırma geliştirme çalışmalarının yansıması olan bu tohumlar, uzun ve sabır gerektiren çalışmaların ürünüdür. Bu enstitümüz, 1926 yılında kurulmuş ve bugüne kadar 150 tarla bitkisi çeşidi geliştirmiştir. Bunlardan 104’ü milli çeşit listesinde yer alıyor” dedi.

Türkiye’nin yerli tohumların ıslahı konusunda önemli aşamalar kaydettiğini belirten Bakan Yumaklı, “Tohumculuğun geneli için bunu söylüyoruz ama yerli ve milli tohum geliştirme konusunda çok ciddi aşamalar kaydettik. Türkiye’deki sertifikalı tohumun yarısı TAGEM’in çalışmalarıyla çiftçimizin hizmetine sunulmuş durumda” dedi.

İklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı yapılan çalışmalara da değinen Bakan Yumaklı, kamu ve özel sektörün yanı sıra üniversitelerle yapılan iş birliğinin Ar-Ge çalışmalarını sürdürülebilir hale getirdiğini belirtti. “Akdeniz havzasında yer alan ve iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkelerden biriyiz. Bu nedenle kuraklık ve diğer iklimsel etkenlerin tarımsal üretimi etkilememesi adına yapılan çalışmalar büyük önem taşıyor” dedi.

“Selami Bey” tohumunun özelliklerine değinen Bakan Yumaklı, bu buğday çeşidinin kuru şartlarda 450 ila 500 kilogram arasında, sulu şartlarda ise 600 ila 725 kilogram arasında verim verebildiğini söyledi. “Selami Bey” tohumunun 14 yıl, “Ayten Abla” buğday çeşidinin ise 6 yıllık bir ıslah sürecinden geçtiğini belirtti. Bu farklılığın kullanılan yöntemlerin gelişmesi ve modern ıslah yöntemlerinin uygulanması nedeniyle olduğunu ifade etti.

Bakan Yumaklı, Türkiye’deki tarımsal üretimin verimliliğini artırmak ve kaliteli ürünlerle sürdürülebilir hale getirmek için çalışmalarına devam edeceklerini vurgulayarak, genç araştırmacıların bu alandaki katkılarının büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR