Diyarbakır’da Mısıra Alternatif olarak Soya Denendi

Diyarbakır merkez Kayapınar Çölgüzeli Mahallesi’nde düzenlenen soya tarla günü etkinliğine çiftçi ve bazı bürokratlar katıldı. Çiftçiler ve yetkililer sulama imkanları daha iyi olursa yaygınlaşabileceğini ve ürünün bölgeye adaptasyon sağlayabileceğinden bahsetti.

⭕ Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar:

✅ “Birkaç yıldan beri özellikle bu bölgede sulu tarımda alternatif bitki noktasında soya üretiminin geliştirilmesi için çaba sarf ediliyor. Belli bir noktaya gelmiş durumdayız. Yaklaşık 2 bin dekar civarında bir ekim alanına ulaştık ama bu yeterli bir rakam değil. Önümüzdeki günlerde sulama alanları da gittikçe artacak. Biz burada sulu tarımda çeşitli ürünleri bu rekabetin içerisine katacağız. Ülkenin en önemli ve en çok ihtiyaç duyduğu ürünlerinden bir tanesi soyanın tarımının burada gelişmesini ileride hep beraber göreceğiz”

“Elde edilen verim 1’inci üründe 350 ile 400 kilogram civarında. 2’inci üründe 250 kilogram civarındadır. Geçen sene bunu gördük. Bu sayede mısır ve pamuğa da alternatif olabilecek bir ürün. Pazar sıkıntısı yok. Ciddi anlamda yem rasyonunda kullanılan bir bitki. Özellikle yağ elde ediliyor. Yenilebilir protein oranı yüksek. Dolayısıyla ülkemize katma değeri olan ürünlerden bir tanesi. Beklediğimiz düzeyde değiliz. Bu ekim alanlarının ciddi anlamda artış göstermesi lazım. Daha çok eğitimini ve yayımını gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu anlamda Diyarbakır’ımıza büyük ölçekte bir tarım hali olması gerekmektedir. Bizde bununla ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Buradaki değerli üreticilerimize teşekkür ve tebriklerimi sunuyorum. Bu ürünü ekip denedi. Etrafındaki çiftçilere örnek olma noktasında bir çaba gösterdi. Hayırlı bir sezon olur inşallah”

⭕ Prof. Dr. Cafer Mart:

✅ “Rhizobium bakterisi vasıtasıyla serbest azotu toprağa kazandırması nedeniyle kendisinden sonra gelen ürüne dekara 8 ile 9 kilogram civarında saf azot bırakıyor. Bu özelliğinden dolayı alternatif ürün olan mısıra oranla yedide bir düzeyde sadece 5 kilogramda azota gerek duyduğu topraklarımızın çoraklaşmasını ve nitrat kirlenmesini önlemek için, sürdürülebilir tarım için uygulanacak münavebede soyanın mutlaka yer alması gerekir”

aw434071-03-3cyzFTWLCT.jpg
2n8a3537-3cyzFwV5oE.JPG
2n8a3496-3cyzFg1TCi.JPG

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR