“Geçmiş dönemlerde lobilerle mücadele ettik” | Ziraat Odaları Birliğinin Fındık Fiyatı Açıklaması

0
538

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar‘ın twitter hesabı üzerinden fındık üretim ve fiyatı hakkında yaptığı paylaşımlar şu şekilde:

1-Ülkemiz, dünya fındık üretiminin yüzde 67’sini, ihracatının ise yüzde 72’sini tek başına gerçekleştiriyor. Yaklaşık 500 bin üreticimiz ise geçimini fındıktan sağlıyor.

2-Toprak Mahsulleri Ofisi fındık alım fiyatlarını açıkladı ve fındık pazara indi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da rekolte, fiyat, piyasa oyunları ile fındığımızın ve ülkemizin itibarını zedelemeye çalışan kesim faaliyete geçti. Buna müsaade edilmemelidir.

3-Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak geçmiş dönemlerde lobilerle büyük mücadeleler verdik. Bu mücadeleler sonucunda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık piyasasına girerek alım yapması sağlandı. Bunu başaramasaydık bugün fındık fiyatları 10-15 liranın üzerine çıkamazdı.

4-2011 yılında kaldırılması planlanan alan bazlı gelir desteğinin devamı için Birlik olarak girişimlerde bulunduk. İlgili bakanları ikna ettik. Üreticilerimize can suyu olan destek ödenmeye devam etti. Çiftçimize sağladığımız kazanımlarla aynı zamanda büyük bir göçü önlemiş olduk

5-Fındık rekoltesi belirleme komisyonu 2021 yılı tahmini fındık rekoltesini 668 bin ton olarak belirledi. Ancak, her yıl olduğu gibi bu yılda yurtdışı menşeli bir kuruluş, görevi olmadığı halde ülkemizin 2021 yılı tahmini fındık üretimini 790 bin ton olarak açıkladı.

6-Rekoltenin yurtdışındaki bazı kuruluşlar tarafından yüksek gösterilmek istenmesinin asıl amacı, alım fiyatlarının düşük açıklanması ve üreticinin emeğinin hiçe sayılması anlamına gelmektedir. Bu duruma TZOB ve Ziraat Odaları hiçbir zaman sessiz kalmamıştır ve kalmayacaktır.

7-Bakanlığımız fındık üreticimizin mağduriyetine zemin oluşturan diğer kurum ve kuruluşların rekolte açıklamasına asla müsaade etmemelidir. Art niyetli açıklamalar ise Rekabet Kurumu vasıtasıyla yasal olarak engellenmelidir.

8-TMO’nun fındık fiyatını 26 buçuk lira açıklamasına rağmen serbest piyasaya baktığımızda 23 lira ile 23 buçuk lira gibi neredeyse maliyet fiyatına alımlar yapılıyor. Bu durum tekelleşmeyi gösteriyor. Bu duruma müdahale edilmeli ve fındık üreticisine sahip çıkılmalıdır.

9-TMO daha hızlı ve daha fazla alım yapmalı, alım merkezlerini artırmalı, çiftçimize ödemeleri peşin yapmaya gayret göstermelidir. Üreticilerimiz de fındıklarını TMO’ya götürüp teslim etmeli, piyasaya girişi azaltmalıdır. Emanete bırakılan fındıklar üreticimize zarar vermektedir

10- Rekabet Kurulu tekel oluşturup rekabeti önleyen üreticiyi ve yerli tüccarı mağdur eden bu zihniyete dur demelidir. Ancak devlet millet işbirliğiyle bu tekelci firmanın uygulamalarının önüne geçebiliriz.

Önceki İçerikBakan Pakdemirli: “Pamuktaki fiyat artışının, desteğin artmasından kaynaklı olduğunu düşünüyoruz”
Sonraki İçerik“Tarla Okulu”nda Biyolojik Böcek Mücadelesi Anlatıldı | Samsun/Bafra