Glohaven Şeftalisinde Hasat Başladı, Fiyatlar Çiftçiyi Üzdü

Bursa’nın Tescilli Glohaven Şeftalisi Hasadı Başladı: Çiftçiler Düşen Fiyatlardan Şikayetçi

İnegöl’de Şeftali Hasadı Başladı

Bursa’nın tescilli ürünü olan Glohaven cinsi şeftalinin hasadı İnegöl’de başladı. Ancak bu yıl rekoltede yüzü gülen çiftçiler, fiyatların düşmesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşıyor. İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, şeftali hasadını yerinde inceledi ve çiftçilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti.

Rekolte Yüksek, Fiyatlar Düşük

Sezai Çelik, yaptığı açıklamada, “İnegöl’ümüzde şeftali hasadı başladı. Bursa’da şeftali üretiminin en yoğun olduğu bölgelerden biriyiz. Glohaven cinsi şeftalinin hasadı başladı ancak fiyatlar hızla düştü. Şu anda 30 liradan satılan şeftalinin fiyatı 17-18 liraya kadar geriledi. Çiftçinin maliyeti 10 lirayı geçiyor, bu fiyatlarla nasıl para kazanacaklar?” dedi.

Aracıların Fiyatlarla Oynaması Endişe Yaratıyor

Çelik, fiyatların bu kadar hızlı düşmesinin nedenini anlamadıklarını belirterek, “Kim bu fiyatlarla oynuyor? Aracıların kalkması gerektiğini düşünüyoruz. Tarım Kredi marketleri aracılığıyla çiftçiden doğrudan alım yapılsa, ürün hem çiftçiye hem de tüketiciye daha uygun fiyatla ulaşabilir. Şu anda 17 liraya satılan 1. sınıf şeftalinin tüketiciye 50 liradan ulaşması kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediyesinden Destek Talebi

Çelik, 2 bin dönüm alanda 7 bin ton şeftali üretildiğini belirterek, “Avrupa Birliği tarafından tanınan 24. Türk ürünü Bursa Şeftalisi, Siyah İncir’den sonra en önemli ürünümüz. Büyükşehir Belediyesi’nin Tarım A.Ş. aracılığıyla fiyatları regüle etmesini talep ediyoruz. Siyah İncir’de bu yöntemle başarılı oldular, aynı şekilde şeftali için de destek bekliyoruz” dedi.

Çiftçinin Durumu Zorlaşıyor

İsaören Mahallesi Kırsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erhan Ulu da fiyatların düşmesiyle ilgili endişelerini dile getirdi. Ulu, “10 gün önce 30-35 lira arasında satılan şeftali, şu an 15-17 lira arasında alıcı buluyor. Maliyetlerimizi eklediğimizde bu fiyatlar çiftçiyi bitiriyor. Avrupa’da tescillenmiş bir ürünü bu fiyata satmak kabul edilemez. Çiftçi bitmek üzere, artık sözün bittiği yerdeyiz” şeklinde konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR