Isparta’da Gül Yağının Litre Fiyatı 12 Bin Euro’yu Aştı

Isparta’da Gül Yağı Rekoltesi Düşük Ama Fiyatlar Zirvede

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65’ini karşılayan Isparta’da, gül yağının litre fiyatı 12 bin euronun üzerine çıktı. İklim şartlarındaki olumsuzluklar nedeniyle rekolte düşük kalsa da, Isparta gülü ve gül yağı dünya çapında marka haline gelmeye devam ediyor.

Kozmetik sektörünün ham maddesi olan gül yağı, tonlarca gül çiçeğinin kaynatılmasıyla elde ediliyor. Geçtiğimiz yıl bir kilogramı 12 bin euroya kadar çıkan gül yağı fiyatlarının, bu yıl da 12 bin euronun üzerinde olması bekleniyor.

Türkiye’nin gül bahçesi olarak bilinen Isparta’da, gül çiçeği hasadı aralıksız sürüyor. Sabahın erken saatlerinde toplanan güller, kantarlarda tartıldıktan sonra fabrikalara ulaştırılıyor. Burada gül çiçeklerinden gül yağı ve gül suyu elde ediliyor. Dünya piyasasında kozmetik ve parfümeri alanında yoğun talep gören gül yağı, yaklaşık 4 ton gül çiçeğinden elde ediliyor.

Rekolte ve Fiyat Beklentileri

Gülbirlik Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Koçak, bu yıl iklim şartlarından dolayı hasadın erken başladığını belirtti. Koçak, “Güller her gün sabah erken saatlerde toplanarak fabrikalarımıza naklediliyor. Burada işçilerimiz tarafından kaynatılarak gül yağı üretimi gerçekleştiriliyor,” dedi. Yıllık yağış oranının düşük olduğunu ve bu durumun rekolteyi olumsuz etkilediğini ifade eden Koçak, bu yıl yaklaşık 10-11 bin tonun üzerinde bir rekolte beklendiğini söyledi.

Geçen yıl gül yağının ihracat fiyatlarının 12 bin euro civarında olduğunu belirten Koçak, “Bu yıl ekonomik şartlar ve bazı etkenler göz önünde bulundurulduğunda, gül yağı fiyatlarının yine 12 bin euronun üzerinde olmasını bekliyoruz,” dedi.

İhracat ve Pazarlar

Isparta’da üretilen gül yağının büyük bir kısmı Fransa, İngiltere, Amerika, Hindistan ve Japonya gibi ülkelere ihraç ediliyor. Fransa, kozmetik ve parfümeri sanayisinin merkezi olarak bilindiği için, en yoğun ihracat bu ülkeye yapılıyor.

Koçak, “Fransa başta olmak üzere İngiltere, Amerika, Hindistan ve Japonya’ya gül yağı ihraç ediyoruz. Özellikle Fransa, kozmetik ve parfümeri sanayisinin en büyük esans firmalarına ev sahipliği yapıyor,” dedi. Isparta gülü ve gül yağı, kalitesiyle dünya pazarında kendine sağlam bir yer edinmiş durumda.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR