Merkezinde tarım var çiftçilerle büyüyor.

Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Onur Altürk, bu yıl tarımsal ekonomiye katkılarının 1 milyar lira düzeyinde olacağını açıkladı.

Şirketlerin üretimde kullandıkları hammaddelerin tedariği ve kalitesi gittikçe daha da stratejik hale geliyor.

Özellikle tarımsal üretimde yaşanan sorunlar tedarik zincirini de ciddi derecede etkileyebiliyor. Çoğu şirket bu soruna kalıcı çözüm bulmak adına tarladan tüketiciye kadar kendisinin hâkim olduğu bir alan yaratmak peşinde. 1982 yılında kurduğu ‘Tarımsal Ürün Geliştirme Departmanı’ndaki ziraat mühendisleriyle şimdiye kadar 17 arpa tohumu ve 7 şerbetçiotu çeşidi tescil ettiren Anadolu Efes de bunlardan biri.

Kayseri de yapılan hasat sırasında bir grup gazeteci ile bir araya gelen Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Onur Altürk üretim süreçlerinde tarımsal faaliyetlerin önemini ve bu alanda gerçekleştirdikleri projeleri anlattı.;

Anadolu Efes’in bir tarım şirketi olduğunu vurgulayan Onur Altürk, “Tarım, işimizin kalbinde. Tarımsal faaliyetlerimiz vesilesiyle ülkemizde 10 bin kişiye geçim kaynağı sunuyoruz. Bu yıl, geçen yıla göre sözleşmeli çiftçe sayımız yüzde 70, sertifikalı tohum dağıtımımız yüzde 50 arttı” diye konuştu.

“Bu yıl Güneydoğu ve İç Anadolu’dan toplam 117 bin ton arpa alacağız. Türkiye’de maltlık arpanın en büyük alıcısıyız. Türkiye’de yılda 6-7 milyon ton arpa üretiliyor. Ancak bunun sadece yüzde 1.5-2’si maltlık.”

Satın aldıkları arpaya borsa fiyatından fazla ödeme yaptıklarını, çiftçiye verdikleri tohum, gübre, mazot ve akıllı tarım desteğiyle de tarlada işi kolaylaştırdıklarını anlatan Altürk, “Sözleşmeli çiftçilerimizin koşullarını gören diğer çiftçiler de bizimle çalışmak istiyor. Böylece maltlık arpa üretimini artırma hedefimizde ilerliyoruz” dedi. Altürk, geçen yıl 10 milyon lira olan Çiftçi Destek Paketi’ni bu yıl 30 milyon liraya çıkaracaklarını belirtti.

17 tescilli tohum

Anadolu Efes’in Tarımsal Ürün Geliştirme Departmanı’nı 1982’de kurduğunu hatırlatan Onur Altürk, şu bilgileri verdi:

“Ar-Ge çalışmalarıyla kendi tohumlarımızı geliştiriyoruz. Tescilli 17 çeşit arpa ve 7 şerbetçi otu tohumumuz var. Bir tohumun geliştirilmesi 15 yılı buluyor. Ar-Ge çalışmaları ile verimliliği ortalama yüzde 20 artırdık. Kuraklığa dayanıklı daha fazla tohum çeşidinin geliştirilmesi, verimliliğin artırılması ve tohumlarının uluslararası standartlarda kimliklendirilmesi için üniversitelerle iş birliği yapıyoruz. Geçen yıl arpa çeşitliğini artırma amacıyla Gaziosmanpaşa Üniversitesi ile 3 yıllık bir projeye başladık. Akdeniz Üniversitesi ile de maltlık arpaların kimliklerini uluslararası standartlarda çıkarmayı hedefleyen bir proje yürütüyoruz. Böylelikle ihracatta önemli rekabetçi avantaj için zemin hazırlanmış olacak. Kalite güvencesi anlamında kritik bir adım olan bu çalışma, hububat sektörü için örnek teşkil edecek.”

1 VERİP 17 ALIYORUZ

Bir tohumun geliştirilme sürecinin 15 yılı bulduğunu ifade eden Anadolu Efes Türkiye Teknik Direktörü Koray Anar ise şunları söyledi: “Bu bir beyaz yakalının çalışma hayatında iki-üç kez başarabileceği bir durum. O yüzden çok değerli. Kuraklığa dayanıklı bir Tohum ile bir alandan aldığınız verimi 400 kilogramdan 800 kilograma çıkarabiliyorsunuz. Bu şekilde 8 bin kamyon tohum dağıtıyoruz. Ama bir verip 17 kat alıyoruz. Şu an tedariğimizin yüzde 80’i Türkiye’den ama yakın zamanda yüzde 100’e çıkarmayı düşünüyoruz.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR