Özel: Çay Taban Fiyatı 25 TL Olmalı, Çay Kanunu Çıkmalı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den Rize’de Çay Üreticilerine Destek Mitingi: “Çay Taban Fiyatı 25 TL Olmalı, Çay Kanunu Çıkmalı”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Rize’de düzenlenen çay mitinginde çay üreticilerinin sorunlarını dile getirerek çay taban fiyatının 25 TL olması gerektiğini ve “çay kanunu” çıkarılması gerektiğini vurguladı. Özel, çay fiyatının 17 TL olarak açıklanmasının yetersiz olduğunu belirterek hükümeti eleştirdi.

“Çayı Neden Tweet Atarak Açıklıyorsunuz?”

Özel, çay fiyatının düşük açıklanmasının üreticileri zor duruma soktuğunu ifade etti. “Çay fiyatını açıklamayan bir tarım bakanı ve hükümetin başkanı olur mu? Çayı neden tweet atarak fiyat açıklıyorsunuz? Gelin, Rizelinin gözüne bakarak 17 lirayı söyleyin,” dedi. Özel, açıklanan 17 TL’lik çay fiyatının üreticilerin maliyetlerini karşılamadığını belirterek bu durumun üreticileri zor durumda bıraktığını söyledi.

Çaykur’un Zararları ve İthalat Eleştirisi

Özel, ÇAYKUR’un zararının çay üreticilerine yansıdığını ve ithalatın yerli üreticiyi zorladığını dile getirdi. “Çaykur, Sayıştay raporlarına göre 5 milyar zarar ediyor. Bu zarar çay üreticisinden çıkıyor. 2006 yılından bugüne kadar 475 milyon dolar yani 15 milyar TL’lik çay ithal edilmiş. 15 milyar TL ithale vermek yerine Rizeli, Artvinli, Trabzonlu, Ordulu, Giresunlu çay üreticisine verilseydi, bugünlere gelmezdik,” dedi.

“Çay Kanunu Mutlaka Çıkarılmalı”

Özel, çay üreticisinin sorunlarının çözülmesi için bir çay kanununun çıkarılması gerektiğini vurguladı. Bu kanunun üreticiyi koruyacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtti. “Çay kanunu mutlaka çıkarılmalıdır. Ancak bu kanun hükümetin bir buçuk yıl önce getirdiği çay üreticisini perişan eden, tamamen özel sektörün eline teslim eden uluslararası çay tekellerinin topraklarımızda egemenlik kurmasını sağlayacak bir teklif olmamalıdır,” dedi.

Çiftçilerin Desteklenmesi ve Üretim Maliyetlerinin Düşürülmesi Gerekiyor

Özgür Özel, çiftçilerin banka borçlarının faizlerinin silinmesi ve tarımda çalışanların haklarının korunması gerektiğini söyledi. “Çiftçilerimizin sorunlarını çözmek için önce kanuna uyacağız. 2006 yılında kanun çıktı. Çiftçilerin gayri safi milli hasılanın yüzde 1’i kadar destekleme verilecekti. Peki hiç verildi mi? Hiç verilmedi. Ne kadar veriliyor? Yüzde 1 binde 2. Öyle olunca toplamda 853 milyar lira alacağınız var devletten. Sadece geçen sene 178 milyar TL ödenmesi gerekirken size ödenmeyen desteklemedir,” diye konuştu.

Tarım Politikaları Eleştirisi ve Çözüm Önerileri

CHP Genel Başkanı, Türkiye’nin tarım politikalarının yanlış olduğunu ve çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini ifade etti. “Yıllarca Türkiye’nin bir tarım ülkesi olmasıyla övündük. Ancak son yıllarda bir tarım ülkesi olma vasfını kaybettiğimizi üzülerek takip ediyoruz. Bereketli topraklarımız varken Afrika’da Venezuela’da toprak kiralayıp tarım yapanlar var,” dedi. Özel, üretici fiyatlarını düşürmek yerine üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Çay Üreticisinin Talepleri

Özel, çay üreticisinin taleplerini de dile getirdi. “Her yıl üretim maliyetlerinin üzerine mutlaka hakkaniyetli bir kar oranı konularak taban fiyat erkenden açıklanmalıdır. Ayrıca organik çay üreticisinin taban fiyatı da açıklanan fiyatın en az iki katı olmalı ve erkenden açıklanmalıdır. Organik çay desteklenmeli, fiyatı bir an önce açıklanmalıdır. Özellikle gübre olmak üzere desteklenme oranları arttırılmalı, çay üreticisine söz verilen banka promosyon ödemelerine derhal başlanmalı, çay bahçelerinde verimliliğin artması için düşük verimlilikle mücadele yapılmalı, ürün çeşidi arttırılmalı, yurda kaçak yollarla gelen çaylar engellenmelidir,” dedi.

ÇAYKUR İşçilerinin Durumu

Özel, ÇAYKUR işçilerinin durumuna da dikkat çekti. “ÇAYKUR işçileri altı ay çalışıp altı ay boş kalmak istemiyorlar. ÇAYKUR işçisi 20 yıl önce asgari ücretin 4,5 katını alıyorken bugün 1,5 asgari ücrete kadar gerilediler. ÇAYKUR işçisine kadroyu verin, 12 ay maaş almalarını sağlayın,” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, konuşmasının sonunda çay üreticisinin sorunlarını çözmek için atılması gereken adımları sıraladı. “Çiftçilerimizin banka borçları faizleri tamamen silinip bir kereye mahsus hem tarım borçları, tarım kredisi borçları, hem yüksek faizli diğer borçlar hem de kredi kartı borçlarının faizi silinmeli. Ana para beş yıla bölünmelidir. Çiftçinin elinde kalan ürünler devlet tarafından mutlaka alınmalı. Gıda enflasyonu düşürmek için üretici fiyatını düşürmek yerine üretim maliyetlerini düşürmek ve çiftçilerin çektikleri sıkıntıları bitirmek gerekir,” dedi.

Özgür Özel, çay üreticisinin ve çiftçilerin haklarını savunmaya devam edeceklerini ve hükümetin bu konuda adımlar atması gerektiğini belirtti. Mitinge, CHP Genel Başkan Yardımcıları Ensar Aytekin, Sevgi Kılıç, Erhan Adem, TBMM İdare Amiri Uğur Bayraktutan ve bazı CHP’li milletvekilleri de katıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR