Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ülkelerinden gelen tarım ürünlerine yönelik ambargoyu iki yıl daha uzatan kararnameyi imzaladı. Bu ambargo, ilk kez Ağustos 2014’te uygulanmaya başlamış ve ABD, Avrupa Birliği (AB), Avustralya, Norveç ve Kanada’dan gelen gıda ürünlerini kapsıyordu. Yeni kararname ile ambargo, 1 Ocak 2025’ten itibaren başlayarak 31 Aralık 2026’ya kadar devam edecek. Bu sürenin uzatılması, ambargonun tarihte ilk kez bir yılı aşkın bir süreyle uygulanacağı anlamına geliyor.
Ambargo, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesi sonrasında Batı’nın uyguladığı yaptırımlara karşı bir misilleme olarak devreye sokulmuştu. Başlangıçta yalnızca belirli ülkeleri kapsayan yaptırımlar, ilerleyen yıllarda Ukrayna da dahil olmak üzere diğer Avrupa ülkelerini içerecek şekilde genişletildi. Putin, bu uygulamanın Rusya’nın tarımsal üretimini teşvik ettiğini ve yerli tarım sektörüne olumlu katkılar sağladığını belirtti.
Rusya, ambargo sayesinde yerli üreticilere daha fazla alan açıldığını ve ülkenin tarımsal büyümesinin hızlandığını öne sürüyor. Ancak Batı ile olan gıda ticaretinin sınırlandırılması, Rus tüketicileri için bazı gıda ürünlerinde fiyat artışlarına ve çeşitliliğin azalmasına neden oldu. Ambargonun uzatılması, Batı ile olan tarım ticaretinde uzun vadeli değişikliklerin devam edeceğini gösteriyor.