Şanlıurfa’da Soğan Hasadı: Yüksek Verimler Yüzleri Güldürüyor

Şanlıurfa’da Soğan Hasadı Bereketli Başladı: Yüksek Verim Tarımı Güldürüyor

Şanlıurfa, tarım sektöründe yüksek verimli bir soğan hasadına şahitlik ediyor. Tarım işçileri ve çiftçiler, bereketli yağışlarla dolu bu sezonunun mutluluğunu yaşıyorlar. Soğan hasadında elde edilen yüksek verimler, çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar, Harran, Akçakale ve Suruç ilçelerinde Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) hayata geçirilmesiyle birlikte tarımda ekilebilir ürün çeşitliliği her geçen gün artıyor. Daha önceleri çiftçilerin buğday, arpa, mercimek gibi tek ürün ile yıllık kapatması bölgede tarihe karışıyor. GAP projesiyle sulanabilir arazilerin sayısının artması, çiftçileri farklı ürünlere teşvik ediyor. Bölge çiftçisi, yer fıstığı, kornişon, soğan, sarımsak ve patates gibi alternatif ürünler yetiştirmeye başladı.

Ürün çeşitliliğinin arttığı bu bereketli topraklarda, sezonun gelmesiyle birinci ürün olarak ekilen soğanın hasadı başladı. Tarım işçileri tarafından yapılan soğan hasadı bu yıl yüksek verimi ile çiftçisinin yüzünü güldürdü. Şanlıurfa Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, yaptığı açıklamada, “Şanlıurfa ilimizin toplam 9 bin dekar soğan alanı mevcut. Biz şu anda Ceylanpınar ilçemizdeyiz. Bu bölgemizde 2 bin 500 dekardan fazla bir alanda soğan üretimi yapılıyor. Soğanı birinci ürün olarak ekimini yapıyoruz. Soğandan sonra pamuk, karpuz veya herhangi bir sebzeye devam ediliyor. Dolayısıyla dekara aldığımız verim 6 ile 6,5 ton arasında, verimlerimiz çok iyi, bölgemizde hastalık yok. Bu sene bereketli ve verimli yağışlar olduğu için çiftçimiz de bu ürettiği soğandan şimdiye kadar memnun.” dedi.

Tarım işçisi Ali Kıran, yaptığı açıklamada, “Sabahları saat 06.00 ile 06.30 gibi tarlaya geliyoruz, söküm yapıyoruz. Ondan sonra tekrardan makasa geçiyoruz, makastan sonra çuvallamaya geçiyoruz. Ortalama öğle araları bir saat falan mola veriyoruz. Verim bu yıl baya yüksek. Verimin yüksek olması bizim açımızdan da iyi oluyor. Güzel yani yevmiyelerimiz çıkıyor. Hava sıcak ama biz alıştık.” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa’da tarım sektörü, yüksek verimlerle dolu bu sezonla umut dolu bir şekilde ilerliyor. Tarımın can damarı olan çiftçiler, bereketli hasadın devamını dilerken, soğan ve diğer ürünlerle dolu tarımın geleceği için umutlu bir bakış açısına sahipler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR