TMO’nun Düşük Fiyatlarından ve Vadeli Alımlardan Endişeli

Edirneli Çeltik Üreticileri Düşük Fiyatlar ve Vadeli Alımlar Nedeniyle Zor Durumda

Edirne’de çeltik hasadı sürerken, çiftçiler Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı düşük fiyatlar ve fabrikaların vadeli alımları nedeniyle endişelerini dile getiriyor. Üreticiler, maliyetlerin yüksek olmasına rağmen TMO’nun verdiği fiyatın yeterli olmadığını, bu durumun üreticileri zor durumda bıraktığını ifade ediyor.

Vadeli Alım, Çiftçiyi Zorluyor Edirne Belediye Meclis üyesi ve çeltik üreticisi İsmail Sancakçavuşu, hasadın “matem havasında” geçtiğini belirterek, çiftçilerin yüksek maliyetler karşısında seneye nasıl üretim yapacaklarını düşündüklerini söyledi. “TMO’nun açıkladığı fiyat 20 TL, ama çiftçilerin maliyetleri bu rakamların çok üzerinde. Bir dönüm çeltik üretimi için ortalama 20 bin lira maliyetimiz var, bu fiyatla çiftçi ne biçerse biçsin kazanamayacak” dedi.

Sancakçavuşu, fabrikaların da bankaların yüksek faiz politikalarından dolayı çiftçinin ürününü vadeli aldığını belirtti. “Fabrikalar, yüksek faizden kaçındıkları için çeltik alımlarını 3 ay vadeli yapıyor. Bu durum da zaten borçlu olan çiftçiyi daha da zorluyor” diye ekledi.

Fabrikalar Stoklu Çalışmaktan Kaçınıyor Diğer bir üretici Abdullah Sancakçavuşu ise verimlerin 600-700 kilogram civarında olduğunu, ancak tarım politikalarındaki yanlışlıklar nedeniyle çiftçilerin ürünlerini satmakta zorlandığını belirtti. “Fabrikalar stoklu çalışmak istemiyor, yüksek faizlerden dolayı da vadeli alım yapmak istiyorlar. Çiftçi ürünü satıyor ama parasını ancak 3 ay sonra alabiliyor. Bu süreçte banka da çiftçiyi beklemiyor” dedi.

Çiftçiler, TMO’nun fiyat politikasının revize edilmesini ve vadeli alımların yarattığı sorunlara çözüm bulunmasını talep ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR