Yapay Mera Projesi ile Kuzu Eti Ucuzlayacak

OMÜ ve KTAE’nin ‘Yapay Mera’ Projesi ile Kuzu Eti Fiyatları Düşecek

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünün (KTAE) iş birliği ile yürütülen “Yapay Meralarda Botanik ve Fitokimyasal Çeşitliliğin Ot Verimi, Toprak Özellikleri ve Kuzularda Canlı Ağırlık Artışı ile Antihelmintik Etkilerinin Belirlenmesi Projesi” kapsamında, yem verilmeden yapay merada beslenen kuzuların canlı ağırlık artışı sağlandığı ve kuzu etinin fiyatının düşürülmesi hedeflendiği belirtildi.

OMÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Ayan, projenin Tarla Günü Etkinliği’nde yaptığı açıklamada, yapay meralarda yem verilmeden beslenen kuzuların canlı ağırlıklarının oldukça iyi olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Ayan, “Yapay meradan kastımız, bitkileri biz seçerek oluşturduğumuz bir alan. Bu meralarda yem verilmeden kuzuların beslenmesi sağlanıyor ve bu sayede kuzu etinin fiyatının düşürülmesi hedefleniyor,” dedi.

Proje kapsamında kullanılan bitkilerin doğal meralarda bulunan bitkilere benzer olduğunu belirten Prof. Dr. Ayan, “Çayır üçgülü ve gazal boynuzu gibi protein ağırlıklı bitkilerle hazırladığımız karışımlar, kuzularda canlı ağırlık artışını sağlamakta ve bağırsaklardaki helmint parazitlerini azaltıcı etkide bulunmaktadır,” diye konuştu.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, projede az bir topraktan yüksek verim alınmasının önemli olduğunu vurgulayarak, “Proje, üreticilerin daha küçük alanlarda daha fazla üretim yaparak kar elde etmelerini sağlıyor. Bu projeler, gelecekte desteklenecek öncelikli alanlar arasında olacaktır,” dedi.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kaba yem kullanımının bu proje ile azalacağını dile getirerek, “İlimizde 250 bin adet küçükbaş hayvan var ve yıllık 1 milyon 240 bin ton kaba yeme ihtiyacımız var. Bu proje ile küçükbaş hayvanlarda canlı ağırlık artışının nasıl etkileneceğini göreceğiz,” şeklinde konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR