Ziraat Mühendisleri Odası: “8.50 TL altında açıklanacak fiyat, çiftçiyi küstürür”

Antalya Ticaret Borsası (ATB) hasat öncesi Hububat Sektörel Analiz Toplantısı düzenledi. Toplantıda önemli sektör temsilcileri konuştu.

TMO Eski Genel Müdürü ve İK Tarım Üssü Kurucusu İsmail Kemaloğlu:

✅ Buğdayda dünya genelinde 775 milyon ton rekolte beklentisi var. Hindistan’daki yağışlar nedeniyle yaşanan kayıplar, Ukrayna’da yaşanan savaş nedeniyle ekim yapılmaması ya da bitkisel mücadelenin yapılamaması nedeniyle yaşanan kayıplar gibi nedenlerle geçen yıla göre buğdayda 4-5 milyon ton azalma yaşanacak. Dünyada üretime dayalı bir kıtlık yok.”

✅ Türkiye’de buğday ekilişinde yüzde 10 azalma oldu. Sertifikalı tohum ve gübre kullanımında azalma var ancak bir kıtlıktan bahsedilemez. Yeni hasat dönemine girerken bir kıtlık yokluk beklemiyoruz. Sadece söylemlerin etkisiyle fiyatlarda oynaklık bekliyoruz. Arpada 145 milyon ton üretim varken 150 milyon tona yakın tüketim var. Arpada da 5-6 milyon ton civarında eksik ile hasada giriliyor ancak stok var. Mısırda 1.2 milyar tonun üzerinde üretim varken, 1 milyar 190 milyon ton tüketim var. Bakanlar Kurulu sonrasında üreti buğdayda fiyat açıklanmasını bekledi ancak açıklanmadı. Belirsizliğin giderilmesi için fiyatın bir an önce açıklanması gerekti. Buğday fiyatının 6 TL’nin altında açıklanmaması gerek.”

✅ Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi 3 milyon hektar ekilmeyen boş alan olduğunu açıklamıştı. Türkiye ekemediği alanı ekse buğdayda ithalatı konuşmayacağız, arz fazlasını konuşacağız. Türkiye ovaları çok yıllık bitkilere döndü. Bu tarımımız için büyük bir tehlike. Biz artık ekilen alan değil dikilen tarımla muhatap oluyoruz. Stratejik olan hububat varken, narenciye, muz, fındık, gibi bitkilere döndük. Ekilen stratejik diyorsun, dikilene destek veriyorsun. Burada analitik düşünmeye ihtiyaç var.”

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş:

✅ “1 kilogram buğdayın üretim maliyeti 4.5 TL, üzerine yüzde 25 çiftçi maliyeti koyduğunda 5.5 TL, üzerine bir de tarımsal enflasyon konulduğunda buğday fiyatının 8 TL 50 kuruşun altında açıklanmaması gerek. Buğdayda 8.5 TL’nin altında açıklanacak fiyat, çiftçiyi küstürür. Geçen yıla göre mazotta 3 kat, gübrede 4.5 kat artış var” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR