Edirne’de Ziraat Odaları Başkanlarından Buğday Fiyatlarına Tepki

Edirne’de Ziraat Odaları Başkanlarından Buğday Fiyatına Tepki: Revize Talebi

Edirne’de ziraat odaları başkanları, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan 2024 yılı buğday alım fiyatlarının maliyetlerin altında olduğunu belirterek, fiyatların revize edilmesi gerektiğini vurguladı. Başkanlar, tarım politikalarının çiftçilere zarar verdiğini ifade ederek, tarım kurumlarının üreticiyi desteklemesi gerektiğini söyledi.

Geçici Alım Fiyatları ve Üreticilerin Tepkisi

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, “Açıklanan bu fiyatlar, maliyetlerimizin, Türkiye gerçeklerinin ve Türkiye’de yaşanan enflasyonun çok altındadır. Fiyatları kabul etmiyoruz ve fiyatların tekrar revize edilerek üretimin sürdürülebilir olması için gerekli adımların atılmasını talep ediyoruz” dedi. TMO’nun buğday alım fiyatını makarnalık buğdayda ton başına 10 bin, ekmeklik buğdayda ise 9 bin 250 lira olarak açıklamasına tepki gösteren başkanlar, destekleme priminin ise 1750 lira olacağını belirtti.

Ziraat Odaları Başkanlarının Ortak Tepkisi

Edirne merkez ve 8 ilçesindeki ziraat odaları başkanları, fiyata tepki göstermek amacıyla bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamada Uzunköprü, Enez, Meriç, İpsala, Havsa, Keşan ve Lalapaşa ziraat odaları başkanları da hazır bulundu. Hüseyin Arabacı, açıklanan alım fiyatının Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin bir önceki hafta açıkladığı 10,87 TL’lik maliyetin çok altında olduğunu vurguladı.

Tarım Politikalarının Çiftçilere Etkisi

Arabacı, “Buğdaya, arpaya verilen bu düşük fiyatla zarar eden buğday ve arpa üreticisinin üretimden koparılması kaçınılmaz bir son olacaktır. Geçen yıla göre son 1 yılda mazotta yüzde 105, gübrede ortalama yüzde 30, ilaçta yüzde 52 ve işçilik oranlarında yüzde 75 oranında bir artış söz konusudur” diyerek çiftçilerin zor durumda olduğunu belirtti.

Destekleme ve Revize Talepleri

Başkanlar, TMO’nun ürün bedellerini 45 günde ödeyecek olmasının çiftçiler için kabul edilemez olduğunu, düşük fiyat ve geç ödeme nedeniyle TMO’nun buğday almama politikası uyguladığını savundu. Arabacı, “Bu nedenle açıklanan bu fiyatlar maliyetlerimizin, Türkiye gerçeklerinin ve Türkiye’de yaşanan enflasyonun çok altındadır. Fiyatları kabul etmiyoruz ve fiyatların tekrar revize edilerek üretimin sürdürülebilir olması için gerekli adımların atılmasını talep ediyoruz” dedi.

Üretim Azalması ve Gelecek Öngörüleri

Arabacı, fiyatın revize edilmemesi durumunda Edirne’de buğday ekiliş alanlarının önümüzdeki yıl 1 milyon 300 bin dönümden 1 milyon 100 bin dönüme düşeceğini ve tarım politikalarının kötü gitmesi durumunda bu rakamın daha da azalacağını ifade etti. Üretimi arttırmaya yönelik tarım politikalarının uygulanması gerektiğini vurgulayan Arabacı, devletin bu konuda adım atmasını umduklarını belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR