Havuçta Doğru Gübreleme Nasıl Olmalı?

⭕ Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümünden Prof. Dr. Mehmet Zengin hocamızın açık alana ekilmiş havuçta gübrelemesi hakkında verdiği bilgileri aşağıya bırakıyoruz.

“Havuç derin, süzek, koyu renkli, sıcak, nötr pH’lı, tuzsuz, az-orta kireçli, organik maddece zengin ve kumlu tın bünyeli toprakları tercih etmektedir.

Doğru, ekonomik, kârlı ve çevreci bir gübreleme programı için, ekimden 2 hafta önce tarlayi iyi temsilen, 0-30 cm’lik üst katmandan alınan toprak örneğinin tam teşekküllü bir laboratuvardan bor besin elementi dahil tam toprak analiz sonuçları gereklidir.

Toprakta organik madde, azot, fosfor, potasyum, demir, çinko, mangan ve bor noksan ise; yağmurlama sulamalı havuç yetiştiriciliğinde, dekardan 7-8 ton kök verimi icin tabana ve üste toplamda dekara;

✅ 16-18 kg azot (N),

✅ 10-12 kg fosfor (P2O5),

✅ 12-15 kg potasyum (K2O),

✅ 200-400 g demir (Fe),

✅ 150-250 g çinko (Zn),

✅ 200-300 g mangan (Mn) ve

✅ 150-200 g bor (B) uygulanmalıdır.

Organik maddece zayıf ve NPK gerekli topraklar için ekim öncesinde tabana, dekara 2 ton iyi yanmış ahır gübresi veya 150 kg leonardit verilip derin bir sürümle alta karıştırılmalıdır. İhtiyaç duyulan fosforun tamamı, potasyumun yarısı ve azotun ise üçte biri ekimde tabana verilir.

Ekimde azot, fosfor, potasyum, kükürt, organik madde ve mikro besin elementlerini içeren organomineral kompoze gübrenin kullanılması daha faydalıdır. Hem organomineral gübre için Devletimizin teşvik desteği de vardır. Dolayısıyla ekimde, tabana dekara 70 kg 6.16.6+(10SO3)+20 OM+ME organomineral kompoze vermek uygun olacaktır.

Kalan potasyum, potasyum sülfat ile, azotun üçte biri ise üre ile çapada sıra aralarına uygulanır.

Azotun son kısmı da 3. ve 4. yağmurlama ile AN-33 yasaklı olduğundan, UAN-32 sıvı azotlu gübre veya AN-18 sıvı azotlu gübre ya da AS-21 formlarında verilebilir. Potasyumun kalan kısmı çapada verilmediyse potasyum sülfat formunda 4. ve 5. yağmurlama ile de uygulanabilir.

Havuç yetişen iklim bölgelerimizin topraklarında demir, çinko, mangan ve bor noksanligi görülmektedir. Havuç da bu mikro besin elementlerine düşkün bir bitkidir. Bu yüzden demir, çinko, mangan ve bor noksan topraklarda çıkış sonrasındaki ilk yağmurlama ile dekara;

✔ 2 L hümik asitle beraber

✔ 2 kg demir sülfat (%19 Fe),

✔ 1 kg çinko sülfat (%23 Zn),

✔ 0.75 kg mangan sülfat (%27 Mn) ve

✔ 0.75 kg Etidot-67 bor (%20.8 B) verilmelidir.

Böcek ilaçlamaları ile birlikte yaprağa pülverizatörle dekara 300 g üre ve 150 g combi mikro besin karışımı vermek de çok faydalı olacaktır.”

Sağlıklı-bereketli yıllar. Ziraat varsa hayat var.

Prof. Dr. Mehmet ZENGİN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR