Anız Yakma Tarımsal Verimliliği Düşürüyor

GTB Başkanı Akıncı: Anız Yakma Tarımsal Verimliliği Düşürüyor

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, anız yakmanın tarıma ve çevreye ciddi zararlar verdiğini belirterek, üreticilere bu uygulamadan vazgeçmeleri çağrısında bulundu. Akıncı, hasat sonrası tarlalardaki anızların yakılmasının toprak yapısını bozduğunu, biyolojik çeşitliliği tehdit ettiğini ve tarımsal verimliliği olumsuz etkilediğini vurguladı.

GTB Başkanı Akıncı, Gaziantep’te hasat mevsiminin başlamasıyla birlikte tarlalarda oluşabilecek anız yangınlarına karşı dikkat çekmek amacıyla bir açıklama yaptı. Akıncı, “Anız yakmak, sadece toprağı değil aynı zamanda üzerinde yaşayan tüm canlıları da beraberinde yakmak anlamına geliyor. Yangınla birlikte toprağın en üst katmanında oluşan yüksek sıcaklık, tüm organik maddelerin yok olmasına, dolayısıyla toprak yapısının bozulmasına ve tarım alanlarının verimsizleşmesine sebebiyet vermekte. Bunun yanı sıra omurgalı ve omurgasız tüm canlıların da yanarak yok olmasına neden olan bu zararlı uygulama doğal yaşamı ve biyoçeşitliliği ciddi şekilde tehdit ediyor,” dedi.

Üreticilere hasat döneminde alternatif yöntemler kullanarak tarlalarını temizlemeleri hususunda uyarılarda bulunan Akıncı, gelişen teknolojinin ve modern tarım tekniklerinin bu soruna önemli çözümler sunduğunu belirtti. Akıncı, “Vatandaşlarımızı hasat mevsimi süresince çok daha duyarlı ve dikkatli olmaya davet ediyorum. Özellikle kırsal bölgelerde yol kenarlarına tam olarak söndürülmeden atılan sigara izmaritleri, çiftçilerin bir yıllık emeğini kül edebilir ve orman yangınlarına neden olabilir,” diye konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR