Erbaa’da Kesme Çiçekçilik Projesi ile İkinci Büyük Üretim Merkezi Olma Hedefi
Tokat’ın Erbaa ilçesinde kesme çiçekçilik sektörüne nitelikli iş gücü sağlamak için başlatılan proje kapsamında 300’ü kadın, toplam 400 kişi hem eğitim alıyor hem de üretime katılıyor. Hedef, yıllık 45 milyon dal çiçek üretim rakamına ulaşarak Türkiye’nin ikinci büyük üretim merkezi olmak.
Erbaa Kaymakamı İsmail Altan Demirayak, “Kısa vadede yaklaşık 900 dönüm olan üretim alanımızı, bin dönümün üzerine çıkartmayı, yıllık üretim hacmimizi de 25 çiçek türünde 40-45 milyon adet kesme çiçek sayısına ulaşmayı hedefliyoruz,” diye konuştu. Erbaa ilçesinde yılda 25 çeşitte 20 milyon dal çiçeğin üretildiği kesme çiçekçilik sektörünün istihdam ihtiyacının karşılanması için Erbaa Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle proje hazırlandı.
Nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanması için 300’ü kadın toplam 400 kişi eğitim programına alındı. Uygulamalı eğitim için çiçek serası da kurulan proje kapsamında, eğitim faaliyetlerine katılanların sektöre dahil edilmesi, kurulan serada üretim yapması ve kurulacak kooperatifle gelir elde etmesi planlanıyor. Yaklaşık 100 kişinin eğitiminin tamamlandığı ilçede, toplam 900 dönüm alanda çiçek üretimi yapılıyor. Erbaa’da, Türkiye’nin ikinci üretim merkezi olmak hedefleniyor.
Kaymakam Demirayak, özellikle kadınları gelir getirici faaliyetlerle desteklemek için projeyi geliştirdiklerini ifade ederek, “Bu projenin adı ‘Erbaa Çiçeklerle Güçlensin’ projesidir. Bu proje kapsamında özellikle Erbaa’da kesme çiçekçilik konusunda kadın istihdamını artırmak, bu alanda kadınlarımızın daha fazla üretimde bulunarak gelir getirici faaliyetlerle desteklenmesini hedefledik. Bu kadar geniş alanda kesme çiçekçiliğin gerçekleştirilebilmesi, nitelikli iş gücü ihtiyacını ortaya çıkarttı. Biz özellikle bu SOGEP kapsamında 400’e yakın iş gücünü nitelikli hale getirerek, çiçekçilik konusunda eğiterek ve bunların 4’te 3’ü kadınlardan oluşacak şekilde en az 300 kadınımızı bu üretim sektörünün içine dahil etmeyi hedefliyoruz,” dedi.
Projeyle 300 kadının sektöre dahil olacağını ifade eden Demirayak, “Erbaa’mız toprak yapısı ve iklim özellikleri itibarıyla kesme çiçekçilik üretimi bakımından fevkalade elverişli bir bölgedir. Erbaalı üreticilerin Antalya’da kesme çiçekçilik konusunda deneyimleri bulunmaktaydı. O deneyimi Erbaa’ya taşımak suretiyle burada uygun koşulları da değerlendirerek Tokat Valiliği İl Özel İdaresi ve Erbaa Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği olarak organize kesme çiçek üretim bölgesi oluşturduk,” diye ekledi.
Karadeniz’e Kesme Çiçekçilik Ticaret Merkezi Kurulacak
Kaymakam Demirayak, “Yazlık üretimde özellikle nisan-aralık arasındaki yazlık ve sonbahar döneminde üretim açısından baktığımızda, Yalova’dan sonra Türkiye’de ikinci büyük üretim merkezi olmayı hedefliyoruz. Biz kısa vadede yaklaşık 900 dönüm olan üretim alanımızı bin dönümün üzerine çıkartmayı, yıllık üretim hacmimizi 25 çiçek türünde 40-45 milyon adet kesme çiçek sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. Buna ilişkin yeterli nitelikli iş gücünü oluşturacağız ve desteklerimizi sürdüreceğiz. Bir adım sonrasında da burada bir soğuk hava deposu ve mezat alanı oluşturmak suretiyle bütün Karadeniz Bölgesi’nin kesme çiçekçilik ticaret merkezini kurmayı hedefliyoruz,” dedi.