Performansa Dayalı Hayvancılık Destekleme Modeli Açıklandı

Yeni Destekleme Modeli: Hayvancılıkta Performansa Dayalı Teşvikler

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvancılıkla ilgili yeni destekleme modelini açıkladı. Performansa dayalı bir destekleme sistemi oluşturulduğunu belirten Yumaklı, temel hayvancılık ve ürün geliştirme başlıklarında desteklerin verileceğini söyledi. Ayrıca, kadınlar ve gençlere ilave desteklerin de verileceği belirtildi.

Bakan Yumaklı, Mamak ilçesinde bulunan bakanlığa bağlı Uluslararası Hayvancılık Araştırma Merkezi’ni ziyaret etti. Yumaklı, merkezde bulunan 200 inek kapasiteli sığırcılık birimi, sağmal inek ahırı ve sağım hanelerini gezerek bilgi aldı. Bakan Yumaklı, “Burada ülkemizin hayvansal üretimini daha da ileriye taşıyacak çok önemli araştırma-geliştirme çalışmaları devam ediyor. Gen kaynaklarımızın korunması, geliştirilmesi, halk elinde ıslah, kaliteli yerli sperma üretimi gibi AR-GE faaliyetlerinin artırılması, yol haritamızın en önemli ayaklarını oluşturmaktadır. Hayvancılık yol haritamızın diğer önemli ayağı da özellikle hayvancılık işletmelerinin dirençli, güçlü ve sürdürülebilir bir üretim modeliyle çalışabiliyor olmasıydı” dedi.

Performansa Dayalı Destekleme Modeli

Yumaklı, hayvancılıkta planlı üretim ile ilgili uzun süredir üzerinde çalıştıkları destekleme modelinin bugünlerde Resmi Gazete’de yayımlanma sürecinde olduğunu, yeni destekleme modelinde destekleme tutarlarının katsayılar üzerinden belirlendiğini kaydetti. Performansa dayalı bir destekleme sistemi oluşturulduğunun altını çizen Yumaklı, “Destek konusu; her üretim için değil, performansa dayalı bir üretim için gerçekleşmiş olacak” dedi.

Yeni destekleme programı, ‘temel hayvancılık’ ve ‘ürün geliştirme’ destekleri olarak iki ana başlıkta toplanacak. Temel hayvancılık desteği, büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve ipek böceği faaliyetlerini desteklemeyi kapsayacak. Her bir destek için temel destek tutarları belirlendi. Aile işletmeleri, genç girişimciler, kadın girişimciler ve birinci derecede tarımsal örgüt üyeleri planlama bölgelerinde bu işleri yapanlar, temel desteklerin üzerine ilaveten bu destekleri kazanmış olacaklar. Ayrıca, suni tohumlama, soy kütüğü ve ari işletmecilik gibi konularda da ilave destekler verilecek.

Kadınlar ve Gençlere İlave Destekler

Yumaklı, ürün geliştirme desteklerinin ise çiğ süt, besilik erkek sığır (karkas) ve tiftik üretimine verileceğini belirtti. “Aile işletmeleri, genç girişimciler, kadın girişimciler ilave desteklere sahip olmuş olacaklar. Yeni destekleme modelinde bulunan ilave desteklerin, özellikle kadınlar ve gençler için ilk kez verildiğini ifade etmek istiyorum” dedi.

Bakan Yumaklı, “Bütün amacımız ülkemizde bütün kategorilerde bitkisel üretimde, hayvansal üretimde, su ürünlerinde verimli ve kaliteli üretimi ve ülkemizin ihtiyacının yanı sıra ihraç edebilir ürünler üretebilmeyi sağlamak olacak” şeklinde konuştu.

Uluslararası Boyut

Yumaklı, “Dünyanın ve ülkemizin değişen ve gelişen şartlarını yakından takip ediyoruz. Bu destek modelimiz, planlı üretimi destekleyecek. Bu modelimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde inşallah ülkemizi daha müreffeh yarınlara da çıkarmış olacak. Lalahan Uluslararası Hayvancılık ve Eğitim Merkezi’nin bundan sonra sadece bizim ülkemize değil uluslararası boyutta bizlerden yardım ve destek isteyen bütün ülkelere hizmet vereceğini de buradan ifade etmek isterim. Bu bağlamda, merkezin tüm tesislerinin yeniden revizyonu ve ilaveleri inşallah bu yılın sonuna kadar tamamlanmış olacak” ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR