Slovakya, Türkiye’den İhraç Edilen Mandalinaları Pestisit Kalıntısı Nedeniyle İmha Etti
Slovakya, Türkiye’den gönderilen Satsuma cinsi mandalinalarda Avrupa Birliği’nin (AB) kabul edilebilir sınırının 4,4 katı ‘chlorpyrifos-methyl’ kalıntısı tespit ederek ürünleri sınırdan geri çevirdi ve imha etti. Söz konusu durum, AB üyesi ülkeler arasında gıda güvenliği bilgilerini paylaşmayı amaçlayan Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) tarafından 20 Kasım’da yayımlanan bir raporda detaylandırıldı.
Rapora göre, pestisit kalıntısı tespit edilen mandalinalar, 21 Ekim’de Slovakya sınırında durduruldu ve Bulgaristan sınırında imha edildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, mandalinaların Türkiye’ye geri gönderilmediğini vurgulayarak, “Bu ürünler iç piyasaya asla girmez” dedi.
“Çiftçilerimiz Yasaklı İlaç Kullanmaz”
Chlorpyrifos-methyl’in 5 yıl önce yasaklandığını belirten Doğan, çiftçilerin bilinçli olduğunu ve bu ilacı kullanmadığını söyledi. Ancak, eski dönemlerden kalan ilaçların küçük bir alanda fark edilmeden kullanılmış olabileceğini dile getirdi. “Narenciye ürünleri analiz edilmeden yurt dışına gönderilmez. Bu yıl üretim az olduğu için fiyatlar yüksek. Böyle maliyetli bir ürünü analizsiz ihraç etmek mantıklı değil” ifadelerini kullandı.
Doğan, analiz süreçlerindeki eksikliklere dikkat çekerek numune alma yöntemlerinin iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Bahçenin sadece bir noktasından alınan örneklerin yanlış sonuçlara yol açabileceğini ve bu durumun münferit olduğunu ifade etti.
Gıda Güvenliği İçin Titiz Denetim
AB’nin gıda güvenliği politikaları gereği, sınırda tespit edilen kalıntı durumlarında ürünlerin imha edildiğini belirten Doğan, “İç piyasada tüketilen ürünler de aynı analizlerden geçiyor. Çiftçilerimiz bu konuda titiz. Sorun yaşanırsa hemen müdahalede bulunuyoruz” dedi.