Trabzon’da Sürdürülebilirlik ve Yenilenebilir Enerji Üzerine Panel Düzenlendi

Trabzon’da Sürdürülebilirlik ve Enerji Politikaları Üzerine Panel Düzenlendi

Ortahisar Belediyesi, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası ve Ülke Politikaları Vakfı’nın iş birliğiyle “Trabzon İklim Buluşmaları” adıyla düzenlenen panelde, sürdürülebilirlik ve enerji politikaları ele alındı. Üç oturumdan oluşan panelin, sürdürülebilir su, tarım ve gıda politikaları, enerjinin etkin kullanımı ve yenilenebilir enerji dönüşümü, dönüşümün ulusal kalkınma üzerindeki etkileri gibi konulara odaklandı.

Orman Ekosistemlerinin Korunması Vurgusu

Panelde konuşmacı olarak yer alan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Yücesan, doğanın ve orman ekosistemlerinin korunmasının sürdürülebilirlik için hayati bir rol oynadığını vurguladı. Prof. Dr. Yücesan, “Milli parklarımız, tabiat parklarımız, tabiat anıtlarımız gibi alanlar, biyolojik çeşitliliğin korunması açısından büyük önem taşıyor. Geleceğe miras bırakacağımız bu değerli alanların korunması, iklim krizine karşı mücadelede de kritik bir öneme sahip” dedi. Ayrıca, iklim krizinin geri döndürülemez bir noktada olduğunu ve bu durumun kontrol altına alınabilmesi için insanların önemli sorumluluklar taşıdığını belirtti.

Yenilenebilir Enerji Potansiyeli

KTÜ Orman Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu ise Türkiye’nin, Avrupa’da İspanya’dan sonra en fazla güneş alan ikinci ülke olduğunu belirtti ve yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımı üzerinde durdu. “Eğer insanlar sanayi devrimi sonrası anormal sera gazı emisyonlarına neden olmasaydı, dünya iklim krizine 3500-4000 yıl sonra ulaşacaktı” diyen Kurdoğlu, karbon salınımlarının azaltılması gerektiğini vurguladı.

Katılımcılar ve Panelin Önemi

Panele, Trabzon Vali Yardımcısı Ercan Öter, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yüksel Gülay ve Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya da katılarak yerel yönetimlerin sürdürülebilirlik politikalarına verdiği desteği dile getirdiler. Panel, iklim değişikliği ile mücadele, yenilenebilir enerji dönüşümü ve bu alanlarda uygulanacak politikaların tartışıldığı önemli bir platform olarak öne çıktı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR