Yozgat’ta Çiftçiler Mağdur: Dolu ve Selin Yaraları Sarılmadı

Yozgat’ta Çiftçiler Mağdur: Dolu ve Selin Yaraları Hala Sarılmadı

Yozgat’ta çiftçilerin 7 Haziran’da etkili olan dolu ve sel nedeniyle tarım alanlarında oluşan zararı hala giderilmedi. Zarar gören şekerpancarının yeniden yeşermesi için sulama ve ilaçlama yapmak isteyen çiftçiler, kanalların temizlenmemesi nedeniyle tarlalarını sulayamıyor. Ekili alanların %85 ila %100 oranında zarar gördüğü Şefaatli ilçesinin Paşaköy ve Halaçlı köylerinde çiftçiler, afet bölgesi ilan edilmedikleri için zararlarının karşılanmadığını ve ne yapacaklarını bilmediklerini belirtiyor.

Şekerpancarı Üreticileri Zor Durumda

Paşaköy ve Halaçlı köylerindeki çiftçiler, dolu ve sel felaketinin ardından ekili alanlarının büyük kısmının zarar gördüğünü ve tarlalarını sulayamadıkları için ürünlerini kurtaramadıklarını söylüyor. Çiftçiler, yetkililerin gelip inceleme yapmasına rağmen henüz bir çözüm üretilmediğini ifade ediyor.

Afet Bölgesi İlan Edilmedi

Çiftçiler, köylerinin afet bölgesi ilan edilmediği için bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmediğini ve destek alamadıklarını belirtiyor. Tarım sigortası olanlar dışında kalan çiftçilerin hasar tespitinin sağlıklı yapılmadığı ve zararın karşılanmadığı da dile getiriliyor.

Kanallar Temizlenmiyor, Sulama Yapılamıyor

Tarlalarını sulamak isteyen çiftçiler, sulama kanallarının temizlenmemesi nedeniyle su sıkıntısı yaşıyor. Paşaköylü çiftçi Hüseyin Akdoğan, “Gündüz saat 11:00’de kepçe çalışıyor, mazotu doldururken gördüm. 11:30’da kepçe çalışmaz. Kanallar temizlenmeli ki pancarımızı kurtaralım. Pancar sulanmıyor. Bir damla akmıyor,” diyerek durumu özetliyor.

Zararın Boyutu Büyük

Paşaköy çiftçilerinden Naci Türker, “Arazimizin %80’i hasar gördü. Bütün bitkilerimiz zarar gördü. Sigortalı olanlar, sigorta eksperleri burada tespitlerini yaptılar, gittiler. Fakat daha da başka arayıp soranımız yok. Valilik veya bakanlık tarafından gelip de hasar tespit çalışması yapılmadı,” diyor. Türker, kapalı sulama sisteminin hayata geçirilmediğini ve su kaybının büyük olduğunu belirterek yetkililerden yardım beklediklerini dile getiriyor.

Çiftçiler Destek Bekliyor

Çiftçiler, tarlalarındaki ürünlerin büyük zarar gördüğünü ve yeniden yeşermesi için gerekli olan sulama ve ilaçlamayı yapamadıklarını belirterek yetkililerden yardım bekliyor. Borçlarının ertelenmesini, gübre ve tohum desteği sağlanmasını talep ediyorlar. Çiftçiler, yetkililerin bir an önce harekete geçerek zararlarını telafi edecek adımlar atmasını istiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR