TÜSEDAD: “1.5 altı parite kabul edilebilir değildir”

Türkiye’nin öncü çiftçilerinden ve TÜSEDAD Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu, bağlı bulunduğu kurum adına,hayvancılık sorunlarını değindiği bir basın açıklaması yaptı.

✅ “Süt üreticilerinin son 3 yıldır yaşadığı amansız mücadelenin sonucunda pes etmek zorunda bırakıldığını ve hayvanlarını kesime göndermek zorunda kaldığını sizlere üzülerek duyurmak istiyoruz. Üreticinin zararı dayanılmaz seviyede hem Covid-19 hem Ukrayna Savaşı ikiside dünya Lojistik zincirlerinde belli kırılmalara sebep verdi ve maliyetten kaynaklı hammadde alamadığımız için, yeterince hammadde ülkemize girmediği için, maliyetten kaynaklı artışlar olmasına rağmen ve herkes tarafından görülmesine rağmen, gıda enflasyonun artmaması için süt üreticisinin fiyatları hep sabit tutuldu ve tutulmaya devam ediliyor.”

✅ “Verilen zamlar yetersiz ve bu yetersizliğin karşısında üretici başka çaresi yok. Çünkü finans’a erişiminde de çok ciddi sorunlar yaşıyor. Ülkede enflasyonun sebebi biz değiliz ülkedeki enflasyonun çözümü de biz değiliz. Biz üretmek istiyoruz, ülkemizin geleceği için üretmek zorundayız ve bunun bilincinde de işimize devam etmek istiyoruz. Ne yazık ki süt fiyatları devletin belirlediği bir gıda komitesi ve sütü bizlerden satın alan sanayiciler tarafından belirleniyor. Dünyada eşi benzeri olmayan bir sistem, satıcının hiçbir söz hakkı olmadığı bir sistemden muzdarip durumdayız. Sesi tam anlamıyla kesilmiş durumda Ulusal Süt Konseyi’nin içerisinde Başkan sanayici. Aynı zamanda üretici birliklerinin de her geçen gün sayısı azalmaktadır. Süt hayvanın kesilmesinin ne olduğunu anlamak için anneye kestiğinizi düşünürseniz anlayacaksınızdır, anne olmadığı zaman dana da olmaz et hayvanı da olmaz. Süt inekçiliği Türkiye’nin et tedavisi için çok çok önemlidir ve bu öneminin bilincinde fiyat belirlenmesini talep ediyoruz.

⭐ “Biz çiftçiler olarak sebebi de olmadığımız enflasyonun çözümü de olamayacağımız için, fiyatların maliyetleri endeksli bir şekilde belirlenmesi ve bu belirlenen endeksinde çiftçinin her daim para kazanacağı bir seviyede kalmasını temin etmek durumundayız. Bir kilo sütle bir buçuk kilo yem alabildiğimiz bir dünyada yaşamak bizim için olmazsa olmazdır. Bunun altı da bizim için kabul edilebilir değildir. Biz hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR