Trabzon’da Çiftçilerin Yeni Gözdesi: Salep Üretimi


Trabzon’da Çiftçiler Salep Üretimine Yöneliyor: Yeni Gelir Kapısı

Trabzon’da fındık ve çay üreticileri, alternatif ürün olarak salep üretimine yöneliyor. Son yıllarda üretimi artan ve kilosu 1.500 TL’den satılan salep, bölgedeki çiftçilere önemli bir ek gelir kaynağı sağlıyor.

Salep Üretimi Artıyor

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındık ve çaydan geçim sağlayan çiftçiler, yüksek verimi ve fiyatıyla dikkat çeken salep üretimine ilgi göstermeye başladı. Trabzon’un sahil kesimlerinden yüksek rakımlara kadar geniş bir alanda üretilebilen salep, bölgedeki çiftçiler için yeni bir geçim kaynağı olma yolunda ilerliyor.

Sertifikalı Salep Üretimi

Türkiye’de devlet tarafından verilen izinle sertifikalı olarak üretilebilen salep, Trabzon’da özel bir firma tarafından 15 dönümlük çiftlikte üretiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan sertifikalı olarak yapılan üretim, salebin kalitesini ve verimini garanti altına alıyor.

İlyas Altun’dan Salep Üretimi Tavsiyeleri

Trabzon’da salep danışmanlığı yapan İlyas Altun, Gürcistan’dan başlayarak Trabzon’a uzanan salep hikayesini anlattı. Altun, “Salep ekme işi Gürcistan’a dayanıyor. Orada her şey serbest. İlk önce dağlardan söküm yaparak başladık. Ufak tefek üretime başladık derken hikayemiz başladı” dedi.

Toprak Yapısının Önemi

Salep üretimi için toprağın çok önemli olduğunu vurgulayan Altun, “Biz önce toprak yapısına ağırlık veriyoruz. Kumlu ve yumuşak toprakta verim daha güzel oluyor. İmkanı olan herkesin bu üretime başlamasını istiyoruz. Salep, toprakta yaşayan ve kendini üreten bir ürün. Trabzon’da sahil kesimlerinden yüksek rakımlı bölgelere kadar üretim yapıyoruz. Salep üretimi, 20 dönüm fındıklığa bedel bir kazanç sağlıyor” şeklinde konuştu.

Ekonomik Getirisi Yüksek

Salep üretimiyle ilgili açıklamalarda bulunan Altun, “Bugün 1.500 TL’lik salep diktiniz, 4.500 TL alacaksınız. Bu kadar verimli ve karlı bir iş. 100 metrekare bir yer yaparsanız 400 bin lira kazanırsınız. 1 dönüm yaparsanız 4 milyon kazanırsınız” dedi.

Devlet Desteği ve Üretici Garantisi

Devlet desteği beklediklerini belirten Altun, “Devletten destek almadan tamamen kendi emeğimizle yapıyoruz. Üreticilere verdiğimiz ürünü 10 yıllığına alım garantisi veriyoruz. Satacak sorununuz yoksa, dikecek toprağınız varsa para kazanmak istiyorsanız salep üretimine başlayın” ifadelerini kullandı.

Salep Üretimi ve Kazanç

Salep üretiminin nemli topraklarda daha iyi olduğunu belirten Altun, “Salep nemi seven bir üründür. Sulamasını ve nemini eksik etmeyeceksiniz. 100 kilogram alıp da işe başlayan kişinin bugün tarlasında 400 kilogram ürün var. Bu sene 400 kilosunu sökecek ve 1 tonun üzerinde ürün alacak” diye konuştu.

Döviz Yerine Salep Yatırımı

Altun, “İmkanım varsa dövize değil, salebe yatırım yaparım. Çünkü para toprağın altında. Salep üreten insan hamallık yapmaz” dedi.

Trabzon’da giderek artan salep üretimi, çiftçilere yeni bir gelir kaynağı sunarak bölge ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. Salep üretiminin her geçen gün artmasıyla birlikte Trabzon, salep üretiminde önemli bir merkez olma yolunda ilerliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR