IPARD III Programı’na 1029 Başvuru Yapıldı

IPARD III Programı’na Büyük İlgi: İlk Çağrıya Binden Fazla Başvuru Yapıldı

IPARD III Programı’nın ilk çağrısına 1029 proje başvurusu yapıldı. En çok başvuru 74 proje ile Mersin’den gelirken, Şanlıurfa 59 proje ile ikinci, Bursa 58 proje ile üçüncü ve Konya 43 proje ile dördüncü sırada yer aldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yürütülen IPARD III Programı’nın ilk çağrısına yoğun ilgi gösterildi.

IPARD Programı ve Amaçları

Türkiye ve Avrupa Birliği’nin eş finansmanıyla yürütülen IPARD Programı, TKDK tarafından uygulanıyor ve bu yıl IPARD III Programı 81 ilde uygulanmaya başlandı. Program, et, süt, yumurta, meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması sektörlerinde soğuk hava deposu, süt toplama merkezi, işleme tesisi kurulumu ve modernizasyonuna yönelik yatırımları desteklemeyi amaçlıyor.

Başvuru Süreci ve Yoğun İlgi

21 Mart’ta ilana çıkılan birinci başvuru çağrısı, 5 Nisan’da başvuruları almaya başladı ve 14 Haziran’da sona erdi. Ülke genelinde toplamda 1029 fiziki proje başvurusu yapıldı. Mersin 74 proje ile en fazla başvuru yapılan il olurken, Şanlıurfa 59, Bursa 58 ve Konya 43 projeyle takip etti. Programa yeni dahil edilen İzmir ve Niğde de dikkat çeken iller arasında yer aldı.

IPARD III Kapsamındaki Yenilikler

Program kapsamında yenilikler de getirildi. Yumurta işleme, yem bitkileri ve solucan gübresi yetiştiriciliği ile tuzlu suda kültür balıkçılığı destek kapsamına alındı. Ayrıca, hayvansal üretimde organik ürünler de programa dahil edildi. Zeytinyağı ve zeytin ürünleri sektöründe ise 1 milyon 250 bin euro üst limitli yatırımların (sadece makine-ekipman) küçük-orta ölçekli işletmelerce yapılabilmesi sağlandı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve bağlı il ve ilçe birimlerinin başvuru yapabilmesi imkanı getirildi. Açık alanda bitkisel üretim yatırımları için (makine ekipman) yüzde 15’lik bütçe ayrıldı.

Başvuru Süreci ve Gelecek Adımlar

Başvuruların tamamlanmasının ardından, IPARD Programı’nda yer alan sıralama kriterlerine göre projeler değerlendirilecek. Yaklaşık 3 ay sürecek kontrol sürecinin ardından, destek almaya hak kazanan projelerle sözleşmeler imzalanacak. Daha önce duyurulan 2024 yılı çağrı takvimine uygun olarak, ikinci başvuru çağrı ilanı haziran ayında çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme tedbiri için yapılacak. Başvuruların temmuz ve ağustos aylarında alınması planlanıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR