Makarnalık Buğdayda Rekor Beklentisi

Türkiye’de Makarnalık Buğdayda Rekor Bekleniyor

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Aykut Göymen, bu yıl yaklaşık 4 milyon 900 bin ton civarında makarnalık durum buğdayı rekoltesi beklediklerini belirterek, bu miktarın Türkiye Cumhuriyeti tarihinde rekor denilebilecek bir seviyede olduğunu açıkladı. Geçen yıl 4 milyon 300 bin ton civarında makarnalık durum buğdayı hasat edilmişti.

Göymen, “Türkiye’de yetişen makarnalık durum buğdayları kalite ve verim anlamında gayet iyi durumda. İhracat ve iç pazarda kullanılan makarnalık durum buğdayının tamamını ülkemizin buğdayını kullanarak yapıyoruz. Herhangi ithal girdiye bağlı kalmadan tamamen milli, yerli buğdayımızı kullanarak ihracat gerçekleştiriyoruz,” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), geçen yıl üreticilerden sağladığı 1 milyon ton civarında makarnalık durum buğdayını stoğunda bulunduruyor. Bu yılın stok ve hasatıyla toplamda 5,9 milyon ton civarında makarnalık durum buğdayı oluşacağını öngören Göymen, makarna ve irmik üretiminde 3 milyon ton makarnalık durum buğdayı kullanımı beklentisi olduğunu ve kalan 2 milyon ton civarındaki ürünün ihraç edileceğini belirtti.

Göymen, makarnalık durum buğdayında gerçekleştirilen son iki yıldaki başarının, Cumhurbaşkanı, bakanlar ve TMO yetkililerinin sıkı diyaloğu sayesinde olduğunu ifade etti. Bu başarının sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Göymen, “Ülkemizde ağırlıkla sulu tarım yapıldığı ve kuru tarlalarda yağmur olmadığı için iç pazarda dahi olan üretimlerimizi ithal ederek karşılamaya çalışıyorduk. Şimdi şükürler olsun 3 yıldır kendi ürünlerimiz kendi üretimimize yetmeye başladı,” diye konuştu.

Göymen, Türk buğdayıyla makarna üretip ihraç ettikleri için gururlu olduklarını belirterek, “Çiftçilerimizden aldığı ürünü direkt dövize dönüştürmüş oluyor, dış cari açığın azalmasında tarımsal bir ürün olarak makarna gerçekten önemli bir yere sahip,” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR